funkcje
Piotrulek: a) podaj wzór funkcji kwadratowej, jeśli wiadomo, że f(0)=0 f(3)=0 f(−1)=4
b) naszkicuj wykres tej funkcji
c) podaj zbiór wartości i przedziały monotoniczności.
10 kwi 20:34
asdf:

a(x−0)(x−3)
a(x(x−3))=0
−a(−4) = 4
a =1
f rosnaca jest od (p;
∞)
f malejaca jest od (−
∞; p)
y = 1(x − 0)(x − 3)
y = x
2 − 3x
Δ = 9
ZWF: (q;
∞)
10 kwi 20:49
Eta:
Jeżeli f(0)=0 i f(3)=0 to:
miejsca zerowe to: x=0 i x=3
z postaci iloczynowej
f(x)=a(x−0)(x−3)= ax(x−3) oraz f(−1)=4 to:
4=a*(−1)*(−1−3) ⇒ a=1
f(x)= x(x−3)
dokończ b) c)
10 kwi 20:51