Zapisz w prostszej postaci
RAAAX: Zapisz w prostszej postaci
| | 1 | | x2 − 1 | |
(x+ |
| )2 − ( |
| )2 |
| | x | | x | |
10 kwi 17:02
RAAAX: ?
10 kwi 17:13
10 kwi 17:24
RAAAX: problem w tym, że nie wiem ja rozłożyć (x2−1 / x)2
10 kwi 17:31
Moniaa: x2−1=(x−1)(x+1) a potem to wymnażasz.. przed nawias wyciągasz x, bo chcesz go skrocic z dołem
i wtedy wychodzi Ci prawie to co po lewej tylko z innym znakiem ( a wiec tam masz kolejny wzór
skróconego mnoz.)
10 kwi 17:33
RAAAX: nie wychodzi mi wynik. moglbym prosic o rozwiazanie?
10 kwi 17:45
Moniaa: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| )2 − (x− |
| )2 = [(x+ |
| ) − (x− |
| )] [(x+ |
| )+(x− |
| ) = |
| | x | | x | | x | | x | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
(x+ |
| −x+ |
| )(x+ |
| +x− |
| ) = |
| *2x=4 |
| | x | | x | | x | | x | | x | |
10 kwi 18:07
RAAAX: dziekuje
10 kwi 18:10
Moniaa: Rozumiesz wszystko?
10 kwi 18:10
RAAAX: zastanawiam się nad tym jak rozłożyłaś to (x2−1 / x)2 ? W jaki sposób wyszło Ci z tego x−
1/x)2?
10 kwi 18:17
Moniaa: | | x2−1 | | | | 1 | |
( |
| )2 = ( |
| )2 = (x− |
| )2 |
| | x | | x | | x | |
10 kwi 18:26
Moniaa: jesli o to pytasz.
10 kwi 18:26
RAAAX: dziękuje. własnie o to mi chodziło. Juz rozumiem. Pozdrawiam
10 kwi 18:50
Moniaa:
10 kwi 18:54