Prawdopodobieństwo
Przemek: Rzucamy trzy razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
A) co najmniej raz nieparzystej liczby oczek
B) co najmniej raz sześciu oczek
10 kwi 16:16
Agata: Mógłby ktoś pomóc to rozwiązać bo mam podobny problem, to nie będę musiała zakładać nowego
tematu
10 kwi 16:22
Przemek: Na prawdę proszę o pomoc
10 kwi 16:38
Mila: Ω=63
A' − nie otrzymamy ani raz nieparzystej liczby oczek
|A'|=3*3*3 (parzysta,parzysta,parzysta)
10 kwi 16:55
Przemek: Mila, ale gdy wylosujemu same 1 to wtedy będzie nieparzysta liczba ;> więc kiedyś na pewno
wylosujemy parzystą.
10 kwi 17:01
Mila: B'− ani raz nie otrzymamy 6 oczek
|B'|=5*5*5
10 kwi 17:02
Mila: W A' rozważyłam, że wyrzucamy za pierwszym razem parzystą liczbę oczek (2 lub 4 lub 6) za
drugim razem tak samo i za trzecim też.
To jest zdarzenie przeciwne.
10 kwi 17:06