zad
ZAD: 1.Obliczyć całki podwójne po wskazanych prostokątach
∫∫e2x−y dxdy, gdzie R = [0, 1] × [−1, 0].
R
2.Całkę podwójną
∫∫f(x, y) dxdy zamienić na całki iterowane, jeżeli obszar D ograniczony jest krzywymio
równaniach:
D
x2 − 4x + y2 + 6y − 51 = 0;
3.
Obliczyć całki iterowane
3 y
∫dy ∫√y2 + 16 dx
0 0
10 kwi 10:19
ZAD:
10 kwi 10:31
ZAD: ?
10 kwi 10:38
ZAD:
10 kwi 18:00
Krzysiek: 1) granice całkowania masz już podane wystarczy...
e2x−y=e2x *e−y
i rozbij na iloczyn dwóch całek
2) obszar D to równanie okręgu, możesz przejść na współrzędne biegunowe(?) lub
promień okręgu wynosi 8 więc:
np. −8≤x≤8
i wyliczasz y z równania okręgu
3) przecież ta druga całka jest po x, więc √y2 +16 to stała którą możesz wyciągnąć przed
całkę..
10 kwi 18:05