Funkcja kwadratowa
geodeta: Która funkcja kwadratowa nie jest malejąca w przedziale (−∞,4) ?
A) y=−2(x−8)2
B) y=0,5(x−9)2
C) y=(x+8)2
D) y=6(x−4)2
11 kwi 14:30
geodeta: Proszę o obliczenia
11 kwi 14:50
geodeta: Dodam, e odpowiedz to A) tylko nie wiem jak do tego dojsc
11 kwi 15:02
geodeta:
11 kwi 15:46
geodeta: <help>
11 kwi 15:50
MQ: Jeżeli pójdziesz dostatecznie daleko w stronę −∞, to wszystkie b) c) d) sa malejące, bo wsp.
przy x2 maja dodatnie.
Tylko a) ma wsp. przy x2 ujemny, więc w zadanym przedziale tylko a) ma szansę być rosnąca.
11 kwi 15:54
geodeta: dzięki za pomoc w tym zadaniu
11 kwi 15:56