nierówności logarytmiczne
Sabina: logx2−2log3=1 pomoze ktoś?
11 kwi 15:09
Sabina:
11 kwi 15:16
Tragos: D: x
2 > 0
x ≠ 0
D = R / {0}
logx
2 − 2log3 = 1
logx
2 − log3
2 = 1
logx
2 − log9 = 1
x
2 = 90
x =
√90 lub x = −
√90
x = 3
√10 lub x = − 3
√10
11 kwi 15:21
Sabina:
11 kwi 15:21
Sabina: a moge prosic o wyjasnienie?
11 kwi 15:22
pigor: ... otóż, z definicji logarytmu i wartości bezwzględnej
Dr=R−{0} ,
wtedy
logx2−2log3=1 ⇔ logx
2=1+ log3
2 ⇔ logx
2=−log10+log9 ⇔ logx
2=log9*10 ⇔
⇔ x
2=9*10 ⇔ |x|=3
√10 ⇔
x=±3√10 , czyli
x∊{−3√10, 3√10} . ...
11 kwi 15:26
Sabina: ok dzieki , ale i tak nie wszystko rozumiem

nie wiem skad ta pierwsza 10 sie wziela
11 kwi 15:30