zadania tekstowe:)
sara: hejka pomóżcie mi zrobic zadanie

84zł wypłacono monetami 2 zł i 5 zł.Razem było 30 monet.Ile było monet dwuzłotowych a ile
pięciozłotowych?
p.s.poprosze obliczenia z Budkami(chodze do 5 klasy)
DZIĘKII
10 kwi 19:16
Aga1.: Z Budkami nie potrafię rozwiązać,też chciałabym nauczyć się.
10 kwi 19:19
Saizou : x−ilość monet 5 zł
y− ilość monet 2 zł
x+y=30
5x+2y=84
może takim układem?
10 kwi 19:22
sara: to moze byc bez budek
10 kwi 19:22
sara: saizou ale ja tego nie rozumiem

/////
10 kwi 19:26
Aga1.: W piątej klasie nie ma układów równań.
10 kwi 19:28
sara: 
aga a moze umiesz to zrobic bez budek?
10 kwi 19:30
Aga1.: Umiem , ale nie na poziomie klasy piątej.
Zdaje się,że teraz nawet równań nie rozwiązujecie.
10 kwi 19:32
Aga1.: sara zapisz jakieś inne zadanie z rozwiązaniem, to może Ci z tym pomogę.
10 kwi 19:34
sara: ale to co tam napisalam to mam na zadanie na jutro
10 kwi 19:35
Aga1.: Było 8 monet pięciozłotowych i 22 monet dwuzłotowych
10 kwi 19:37
sara: to wiem ale jak to obliczyc?
10 kwi 19:38
Saizou : można rozpisać
4 zł to końcówka a więc 2 monety 2 zł
pozostaje 80 zł i 28 monet
wiemy że monet 2 zł. jest więcej niż 5 zł, zatem monet 5 zł jest mniej niż 14
i teraz sprawdzamy np.
13*5=65zł i 15*2=30 65+30=95 już jest za dużo itd.
dochodzimy do 8*5=40 i 20*2=40 40+40=80 i jeszcze ta końcówka 4zł
zatem monet 2 zł są 22 a 5zł 8
10 kwi 19:41
sara: dzięki
10 kwi 19:45