Ciągi
Tyna: Oblicz pierwszy wyraz oraz różnicę ciągu arytmetycznego, jeżeli suma 4 początkowych wyrazów
tego ciągu wynosi 12, a 6 początkowych 42.
Z góry dziękuję za rozwiązanie!
10 kwi 18:03
Tyna: Ponawiam prośbę
10 kwi 18:12
Eta:
S4=a1+a2+a3+a4=12 ⇒ 4a1+6r=12⇒ 2a1+3r=6
S6= S4+a5+a6= 42 ⇒ a5+a6= 30 ⇒ 2a1+9r=30
rozwiąż układ równań:
2a1+3r=6
2a1+9r=30
a1=..... r=.....
10 kwi 18:14
Tyna: Dziękuję bardzo
10 kwi 18:18
Robert: więc nie wiem czy tak jak mówisz
10 kwi 18:18
Eta:
@Roberta
a1= −3 r=4
ciąg : −3,1,5,9,13,17 −3+1+5+9= 12 −3+1+5+9+13+17= 12+30= 42
10 kwi 18:59