Proszę!!!
fredka: PunktyA=(3,1), B=(7,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. wyznacz współrzędne
wierzchołka C tego kwadratu.
10 kwi 21:24
migotka: znajdź prostą AB, później do niej prostopadłą przechodzącą przez punkt B. znajdź wektor AB.
wektor BC będzie taki sam jak AB.
10 kwi 21:35
emagnuski: Coś mi się wydaje że na podstawie tych danych nie można jednoznacznie podać położenia punktu C,
można co najwyżej obliczyć prostą na której ten punkt leży.
Proste A i B leżą na prostej o równaniu:
y = 12x − 12
A więc równanie prostej na której leżą punkty B i C to:
y = −2x + 17
10 kwi 21:38
emagnuski: A nie, to jest kwadrat, więc można obliczyć.
Chwila, niechaj pomyślę.
10 kwi 21:44
fredka:
10 kwi 21:46
Basiek: kontynuując to, co napisał emagnuski:
pkt C leży na y=−2x+17 , więc ma współrzędne (x, −2x+17)
dł. BC= AB
|AB|=
√16+4=2
√5
2
√5=
√(x−7)2+(−2x+17−3)2
Obliczyć
10 kwi 21:54
emagnuski: Więc na początek policzymy długość |AB|
|AB| = √(7−3)2+(3−1)2 = √16+4 = 2√5
C(xc, yc)
Ponieważ |AB| = |BC| korzystając z tego samego wzoru obliczam położenie C:
2√5 = √(xc − 7)2+(yc − 3)2
po uproszczeniu:
xc2 − 14xc + yc2 − 6yc + 38 = 0
i dostajemy układ równań z powyższego wzoru i tego:
yc = −2xc + 17
Trzeba jeszcze policzyć, co niestety w tym przypadku nie jest szybkie i miłe, a jest chyba
szybsza metoda.
10 kwi 21:59
fredka: Dzięki Wam serdeczne! Buziaki...
10 kwi 21:59
emagnuski: Liczyłem, ale wyszło mi równanie kwadratowe nieposiadające pierwiastków, więc coś źle liczyłem,
ale Tobie pewnie się uda, powodzenia.
10 kwi 22:06
Eta:

Podam prostszą metodę rozwiązania tego zadania
Z wykorzystaniem wektorów (nie piszę strzałek dla wygody)
→ →
AB⊥BC AB= [4,2] BC= [−2, 4] lub BC=[2, −4] bo 4*(−2)+2*4=0 i 4*2+2*(−4)=0
zatem: BC=[x
C−7, y
C−3] = [−2,4] = [2,−4]
i mamy: x
C−7=−2 ⇒x
C=5 x
C−7=2 ⇒x
C=9
lub
y
C−3=4 ⇒y
C=7 y
c−3= −4 ⇒y
C=−1
są dwa takie wierzchołki
C(5,7) v C(9,−1)
P.S W tym zadaniu widać jak bardzo przydatna jest wiedza o
wektorach !
10 kwi 22:19
emagnuski: O właśnie, mistrzyni, o tej szybszej metodzie pisałem wcześniej, ale nie chciało mi się
zaczynać zadania od nowa.
10 kwi 22:24
Mila: Za pomocą wektorów.
AB→=[7−3,3−1]=[4,2]
u→⊥AB→
u→=[2,−4]
C=(7+2,3+(−4))=(9,−1)
lub C'=(7−2,3+4)=(5,7)
10 kwi 22:25
Eta:
10 kwi 22:28
emagnuski: Wow, chciało Ci się rysować tak dokładny układ, podziwiam.
10 kwi 22:31
Basiek:
10 kwi 22:31
Eta:
10 kwi 22:32
fredka: ojej...! Jesteście kochani... bardzo... bardzo dziekuję
10 kwi 22:37
Gustlik: Eta, 100 % RACJI

! Tylko co zrobić, jak jakiś debil z MEN przeniósł rachunek wektorowy z
poziomu podstawowego na rozszerzony, a iloczyn skalarny wektorów oraz wektorowy (czyli
wyznacznik wektorów − dwie bardzo fajne metody) wyciał nawet z rozszerzeń

? Jak też stosuję
wektory w geometrii analitycznej, bo to PODSTAWA tego działu. Niestety nauczyciele w szkołach
często olewają wektory.
Eta kandyduj w wyborach i staraj sie o stanowisko ministra
edukacji, trzeba wreszcie zrobić porządek z tym bajzlem. Masz mój głos

! Pozdrawiam
10 kwi 22:37
Gustlik: Eta, jak Ty rysujesz kratkę? Jest jakaś opcja? Bo nie mogę tego znaleźć. Chyba że ręcznie
rysujesz linie siatki.
10 kwi 22:41
emagnuski: Niestety z tym nic się nie zrobi, ogłupianie dla rządzących jest nazywane postępem. Wcześniej
czy później, ale będzie gorzej. Zmiany które mają wejść od nowego są kompletnie idiotyczne.
Polska idzie do buszu.
10 kwi 22:42
emagnuski:

Są też takie
10 kwi 22:44
emagnuski:

I takie
10 kwi 22:45
emagnuski:
10 kwi 22:48
Eta:
Nie ma lekko

trzeba troszkę popracować
10 kwi 22:48
emagnuski: Ale niestety trzeba rysować samemu, kratki też.
10 kwi 22:48
Eta:
A gdzie klamki?
10 kwi 22:48
Ajtek: To dom bez klamek w drzwiach i oknach

.
10 kwi 22:52
emagnuski: Oh no. Niestety nie będę rysował od początku, jeżeli chcesz to Ty coś maźnij mistrzyni.
10 kwi 22:52
fredka: Podziwiam... ja tak nie umiem

A może sie Wam nudzi...? Mam jeszcze kilka zadań do
rozwiązania

Pozdrawiam
10 kwi 23:03
emagnuski:
10 kwi 23:04
fredka: No no...! Artystów tu tez mamy
10 kwi 23:06
fredka: Idę utulić do podusi mój umęczony móżdzek... dobrej nocy!
10 kwi 23:06
Eta:
10 kwi 23:16
Mila: Ten dom bez klamek to chyba dla nas pomagających w tym mocno komercyjnym świecie.
10 kwi 23:18
Mila:
10 kwi 23:18
emagnuski:

Fajny ten Twój ludek, też idę spać, dobrej nocy wszystkim.
10 kwi 23:25