Proszę o pomoc przy równaniu x^3 + 5x^2 - 9x - 45 = 0
dipper: Witam tak jak w temacie proszę o pomoc...
Nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie, tylko objaśnienie po kolei każdego kroku aż do
najprostszego wyniku.
Mój problem polega na tym że nie wiem jak pozbyć się tego sześcianu o kwadratu....
Treść zadania:
Rozwiąż równanie x3 + 5x2 − 9x − 45 = 0
15 kwi 19:18
Grinchu:
x
3+ 5x
2− 9x− 45= 0
x (x
2− 9)+ 5(x
2− 9)= 0 rozkład wielomianu na czynniki czy jak to się tam nazywało

(x
2− 9) * (x+ 5)= 0 a wiec teraz aby równanie było prawdziwe musisz wyrażenia w nawiasach
przyrównac do zera

i wychodzi:
x
1= −3 lub x
2= 3 lub x
3+5
15 kwi 19:32
dipper: Dziękuje bardzo

Trochę pokombinowałem i ostatecznie wyszło mi:
(x + 5) * (x
2 − 9) <−−−−− Ostatecznie wychodzi na to samo
15 kwi 19:39
Grinchu: dokładnie tak

Ucz się dalej, a ja idę na piwo
15 kwi 19:40
dipper: Jeszcze jedno pytanko. Czy x3 nie powinno się równać − 5, a nie +5?
Skoro:
x + 5 = 0
x = −5 (przy zmianie stron zmienia się znak chyba?)
15 kwi 19:52
Doma: tak, zgadza się x3= −5
10 kwi 19:03