Uzasadnij, że liczby tworzą ciąg arytmetyczny.
K.: Uzasadnij, że liczby
1 + log2 24
2 + 2log2 6
4 + 3log 23
tworzą ciąg arytmetyczny.
6 kwi 10:37
Skipper:
zapisz porządnie te logarytmy
6 kwi 11:55
K.: Mój błąd. Powinno być:
1 + log2 24 (1 plus logarytm przy podstawie 2 z 24)
2 + 2log2 6 (2 plus 2 razy logarytm przy podstawie 2 z 6)
4 + 3log2 3 (4 plus 3 razy logarytm przy podstawie 2 z 3)
6 kwi 12:22
Skipper:
1+log
224=log
22+log
224=log
248
2+2log
26=log
24+log
236=log
2144
4+3log
23=log
216+log
227=log
2432
jeśli mają stanowić ciąg arytmetyczny to musi zachodzić:
| log248+log2432 | |
| =log2144
|
| 2 | |
log
2(48*432)=log
2144
2
log
220736=log
220736
6 kwi 12:43
K.: Dzięki wielkie!
10 kwi 18:47