zadania tekstowe
ali93: BARDZO PROSZE O POMOC!

1) Kartonowe pudełko zawierające pewną liczbę puszek farby kosztowało 480zl. Za tę samą cenę
można było kupić karton zawierający 12 sztuk mniej puszek farby, ale o większej pojemności.
Każda większa puszka kosztowała o 20zł więcej od mniejszej. Oblicz ilość małych puszek w
jednym kartonie.
2)W bukiecie z dziewięciu kwiatów są dwa rodzaje storczyków. za krótsze zapłacono 18zł, a za
dłuższe 54zł. Cena krótszego storczyka jest o 3 zł mniejsza od ceny dłuższego storczyka. Ile
kosztuje każdy z nich?
10 kwi 19:13
Jola61: zad 1
x − ilość małych puszek
y − ilość dużych puszek
układ równań:
xy=480
(x−12)(y+20)=480
xy=480
xy=20x−12y−240=480
y=480/x
20x−12y=240
po podstawieniu mamy równanie kwadratowe x2 −12x−288=0
otrzymujemy dwa rozwiązania x= −12 nie spełnia warunków zadania (ilość nie może być liczbą
ujemną) i x=24
y=480/24=20
odp: 24 puszki mniejsze po 20 zł każda i 12 puszek większych po 40 zł każda
Zad 2
podobnie:
x− ilość krótkich
9−x − ilość długich
y − cena małych
y+3 − cena długich
układ równań:
xy=18
(9−x)(y+3)=54
po rozwiązaniu y=6, x=3
odp:3 krótkie storczyki po 6 zł i 6 długich po 9 zł
10 kwi 21:03