Proszę o pomoc
Adam: Wyznacz liczbę rozwiązań równania a2+||x+1|−1|=1 w zależności od parametru m.
10 kwi 16:01
Adam: znaczy a
10 kwi 16:02
rumpek:
Narysować wykres

||x + 1| − 1| potem odczytać tylko w zależności od parametru i otrzymane rozwiązania
skonsultować z warunkiem 1 − a
2
10 kwi 16:08
rumpek:

* czerwony to wykres |x|
* niebieski to wykres |x + 1|
* zielony to wykres ||x + 1| − 1|
* pomarańczowy to wykres ||x + 1| − 1| − 1
teraz tylko odczytać
10 kwi 16:16
Adam: coś mi nie wychodzi za bardzo
10 kwi 16:19
Adam: a jak będzie wyglądać wykres −a2?
10 kwi 16:21
rumpek: tam jest a, czy a2? bo w poście z 16:02 napisałeś a
WYKRESU a2 nie rysujemy
10 kwi 16:22
Adam: znaczy a2 przepraszam, a to coś zmienia?
10 kwi 16:23
Adam: czyli źle?
10 kwi 16:28
rumpek:
To teraz
||x + 1| − 1 | −1 = −a
2
* 0 rozwiązań dla −a
2 < −1 ⇒ a∊ ...
* 2 rozwiązania dla −a
2 > 0 ⇒ a∊ ...
* 2 rozwiązania dla −a
2 = −1 ⇒ a∊ ...
* 3 rozwiązania dla −a
2 = 0 ⇒ a∊ ...
* 4 rozwiązania − 1 < −a
2 < 0 ⇒ a∊ ...
Dalej sam pomyśl

Jak pozbyć się tych kwadratów
10 kwi 16:29
pigor: ... otóż, np. tak :
a2+||x+1|−1|=1 ⇔
⇔
||x+1|−1|=1−a2 i 1−a
2 ≥0, czyli a
2≤ 1 ⇔ |a|≤ 1 ⇔ −1≤ a≤ 1 ,
a więc mając wykres funkcji
y=||x+1|−1| i warunek
−1≤ a≤ 1 ,
łatwo stwierdzić (odczytać z wykresu) , że
liczba pierwiastków jako np.funkcja
p(a) ma postać :
0 gdy −1≤ a< 0 ,
p(a) = 2 gdy a=0 ,
4 gdy 0< a<1 ,
3 gdy a=1 . ...
10 kwi 16:33
Adam: dziękuję za pomoc
10 kwi 16:44