oblicz
theend: witam, proszę o wyniki:
zadanie−oblicz pochodne funkcji:
i rozwiązanie tych przykładów:
r. f(x)=10x
3x
3 kwi 16:52
Basia:
a jakiś wkład własny ?
3 kwi 17:06
3 kwi 17:27
theend: Do osób powyżej− jak nie chcesz pomóc−nie musisz, nie pisz

to była prośba do tych co chcą pomóc.
3 kwi 18:47
Artur z miasta Neptuna:
ale w czym mamy Ci pomóc?
z czym masz problem?
a może po prostu masz w D*** i chcesz by ktoś za Ciebie zrobił te zadania


jeżeli chcesz zrozumieć pochodne to siadasz do linka który podałem i robisz ... każdą z tych
pochodnych liczysz wprost z tych wzorów
3 kwi 18:49
Krzysiek: m),g) zastosuj wzór na pochodną ilorazu
p) wzór na pochodna funkcji złożonej
r) aby obliczyć pochodną x3x skorzystaj z przekształcenia:
ab =eb lna
3 kwi 18:52
theend: Krzysiek − w m i g chodziło mi o gotowy końcowy wynik, bo nie wiem czy dobrze robię
3 kwi 22:45
Jack:
to pokaż, jak liczysz albo podaj swój wynik.
3 kwi 22:52
theend: pomoże ktoś, chociaż te wyniki dwóch pierwszych?
5 kwi 18:34
Beti:
odp. do m)
| | −6cosxsin2x−9cos3x | |
f'(x) = |
|
|
| | sin4x | |
lub jeszcze prościej:
| | 6cosx+3cos3x | |
f'(x) = − |
| |
| | sin4x | |
5 kwi 18:43
theend: dzięki
6 kwi 08:29
?: ktoś umie rozwiązać przykład p i r?
10 kwi 12:39
?:
11 kwi 10:40
theend: ktoś pomoże obl. p i r.
17 kwi 09:37
17 kwi 09:41
Aga1.: | | x+2 | | 3 | | 3 | |
f'(x)=ln |
| *( |
| )'= ..... gdy |
| >0 |
| | 3 | | x+2 | | x+2 | |
| | 3 | | 3'(x+2)−3*(x+2)' | | −3 | |
Pochodna ilorazu( |
| )'= |
| = |
| |
| | x+2 | | (x+2)2 | | (x+2)2 | |
Podstaw i dokończ
17 kwi 09:48
theend: dzięki
17 kwi 10:39
en: ktoś wytłumaczy mi o co chodzi w tym p rozwiązanym przez Agę1 to jest dobrze rozwiązane,
| | −3 | |
końcowy wynik wyjdzie |
| ? |
| | (x+2)2 | |
Próbuję sam się nauczyć tych pochodnych ale widzę że są różne metody.... i nie rozkminiam do
końca i gubię się...
4 maj 12:39
Krzysiek: to nie jest końcowy wynik
| | x+2 | | 3 | |
w poście Aga1 gdy jest: f'(x) =ln |
| * ( |
| )' |
| | 3 | | x+2 | |
to 'ln' jest źle, zapewne 'literówka'
| | x+2 | | −3 | | 1 | |
zatem: f'(x) = |
| * |
| =− |
| |
| | 3 | | (x+2)2 | | x+2 | |
4 maj 12:44
en: 
dalej nie wiem
4 maj 12:48
Krzysiek: czego konkretnie?
| | 1 | |
(ln(f(x))' = |
| *f'(x) |
| | f(x) | |
4 maj 12:49
en: dlaczego zlikwidowałeś to ln ajk w przykładzie jest ln?
4 maj 12:50
en: a już ok
4 maj 12:51
en: | | 1 | |
czyli odwracam to za ln i x liczę ze wzoru normalnie ok . czyli wyjdzie − |
| |
| | x+2 | |
dziękuję
4 maj 12:54