Dwa zadanka z termodynamiki
Anne: Mam problem z dwoma zadaniami. Wydaje mi się, że robię je dobrze, ale wyniki nie wychodzą jak
powinny.
1) Do bryłki lodu o masie 1 kg i ujemnej(w st. C) temperaturze dostarczono ciepło w ilości
5,5*105 J. W rezultacie lód zmienił się w ciepłą wodę o temperaturze 50 st. C. Oblicz, ile
wynosiła początkowa temperatura lodu.
W skrócie rzecz ujmując, robię to tak: Qcałkowite=c(właściwe lodu)*m*ΔT + ctopnienia*m +
c(właściwe wody)*m*ΔT2. Czyli dodaję wartości ciepła, którego należy dostarczyć na: 1)
ogrzanie lodu do 273K(0 st.C), 2) stopienie 1 kg lodu, 3)ogrzanie wody do 323K(50 st.C).
Przekształcam równanie tak, by otrzymać wzór na ΔT, podstawiam wartości i ostatecznie
wychodzi...−2,86 st.C. Podobno powinno −4,8.
2) Ile śniegu o temperaturze t1=−10℃ można stopić za pomocą 1 kg wody o temperaturze 100℃?
Znajdź brakujące dane.
Tutaj dochodzę do wzoru masa śniegu= (c(właściwe wody)*mwody*ΔT)/(c(właściwe
lodu)*ΔT+ctopnienia). Czyli ilość energii, jaką odda woda, ochładzając się o 10K podzielona
na sumę energii na kilogram potrzebną do ogrzania i stopienia śniegu. Ma wyjść 1,19 kg, mnie
wychodzi 0,118. Co robię źle?
Będę wdzięczna za pomoc, bo już trochę się namęczyłam, a błędów znaleźć nie mogę...
10 kwi 17:28