wielomianyy, jak się zabrać za to zadanie
pokręcona: wielomian W(x)=x3−x2+ax+b jest równy wielomianowi P(x)=(x−2)2(x−c),
gdzie c≠2. Oblicz wartości wspólczynników a,b,c.
10 kwi 20:20
pokręcona: no pomoze ktos?
10 kwi 20:48
Gustlik: Musimy doprowadzić P(x) do takiej samej postaci, jak W(x) i porównać współczynniki przy tych
samych potęgach x.
P(x)=(x−2)2(x−c)=(x2−4x+4)(x−c)=x3−4x2+4x−cx2+4cx−4c=
=x3−4x2−cx2+4x+4cx−4c=x3−(4+c)x2+4(1+c)x−4c
Mamy:
P(x)=x3−(4+c)x2+4(1+c)x−4c
W(x)=x3−x2+ax+b
Współczynniki przy x3 są oba =1.
{ −(4+c)=−1 (porownuję współcz. przy x2)
{ 4(1+c)=a (porownuję współcz. przy x)
{ −4c=b (porownuję wyrazy wolne)
Rozwiąż teraz ten układ równań.
10 kwi 22:30