matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie
XYZ:
Rozwiąż równanie x
3
+3x
2
−4x−12=0 Dochodze do takiego rozwiazania (x+3)(x−2)(x+2)=0 A rozwiazaniem jest −2,2,−3 tak pisze w odp ale dlaczego −3 bo nie rozumiem
10 kwi 20:09
Ajtek:
x+3=0 x=−3
10 kwi 20:16