parametry
polek: pomocy
zadanie z parametrem
dla jakiej wartosci parametru równanie ma
a. jedno rozwiazanie
b. 0 rozwiazan
na lekcji mialem jeden przykład z dwoma rozwiazaniami i miałem zalozenie : delta >0 t1*t2>0
t1+t2>0
jakie załozenia musze przyjac w obu przypadkach.. wszystko umiem obliczyc, ale nie umiem
załozen ustalic
10 kwi 18:24
Saizou : jeśli tyczy się równań kwadratowych
a) Δ=0 to to jest jedno rozwiązanie
b) Δ<0 to 0 rozwiązań
10 kwi 18:27
polek: własnie tylko moje równanie wyglada tak : 22x +(a+1)* 2x + 3=0 i załozylismy ze 2x =t i
t>0
i teraz jakie w podpunkcie a i b maja byc znaki miedzy sumą i iloczynem t1 oraz t2
10 kwi 18:31
Saizou : najpierw wprowadzasz zmienną t= 2x, i wiesz że każda liczba dodatnia podniesiona do potęgi dal
liczbę naturalną dodatnią a wiec t>0, założenia będą takie same bo suma liczb dodatnich jest
dodatnia, a iloczyn również jest dodatni
10 kwi 18:34
polek: Saizou.. to jest logiczne dzieki

.. oczywiscie sam na to nie wpadłem.. xD
10 kwi 18:38
Saizou : tak mi się wydaje
10 kwi 18:40