prosze o rozwiazanie (ciag arytmetyczny)
anteek: Na wiosne kasia postanowila biegac. Zaczela 2 maja biegala 15min dziennie. Jezeli kazdego dnia
biegala o 2min dluzej niz poprzedniego to ktorego dnia bieg wynosil 45min?
10 kwi 20:33
anteek: 
10 kwi 20:45
Ajtek:
a1=15
r=2
an=45
an=a1+(n−1)*r
Podstawić, policzyć.
10 kwi 20:52
anteek: dziękuje
10 kwi 20:52
Ajtek: 
.
10 kwi 20:53
anteek: mam jeszcze jedno. Prosze Cie jeszcze o pomoc

Jurek w ciągu 10dni przejechal 645km, jadac kazdego dnia o 5km wiecej niz poprzedniego. Ile km
przejechal pierwszego dnia?
10 kwi 21:00
anteek: 
10 kwi 21:06
Saizou : analogicznie
10 kwi 21:06
Ajtek: To już wiesz?
10 kwi 21:07
anteek: r=5
a
1=10
a
n=645
?
10 kwi 21:09
anteek:
10 kwi 21:12
Ajtek: Tutaj z sumy trzeba skorzystać.
Sn=645
a1=?
a10=?
r=5
n=10
10 kwi 21:12
anteek: aha, a mozesz mi to cale rozpisac? Będe wdzieczny
10 kwi 21:13
Ajtek: Zreknij tutaj:
264
10 kwi 21:15
anteek: i tak nie wiem ^^
10 kwi 21:45
Ajtek: No proszę Cię....
a
10=a
1+9r
Podstawić i policzyć.
10 kwi 21:47
10 kwi 21:52
Ajtek: Tak, tylko jeszcze znasz r

.
10 kwi 21:53
anteek: tak r=5

tylko jest maly problem bo nie wiem jak teraz to rozwiazac, czy moge skrocic to a
1 ..?
10 kwi 21:56
Ajtek: Jak chcesz to skrócić

napisz mi proszę
10 kwi 21:57
anteek: no nie wiem wlasnie dlatego pytam co z tym dalej? I jakbys mogl/mogla mi pomoc
10 kwi 21:59
Ajtek: Masz do rozwiązania proste równanie liniowe

.
10 kwi 22:01
anteek: widac dla mnie nie jest za proste, dlatego prosze Cie o pomoc
10 kwi 22:02
Ajtek: Napisz co masz jak podstawiłeś r=5
10 kwi 22:07
anteek: czy to ma byc cos takiego
258=a2+9r
10 kwi 22:15
anteek:
10 kwi 22:20
Ajtek: Nie!
Coś czuję iż chcesz całe rozwiązanie, ale tak łatwo nie będzie.
| | a1+a1+45 | |
645= |
| *10 /dwójkę skracam z 10, sumuję a1+a1
|
| | 2 | |
645=(2a
1+45)*5
Działaj dalej

.
10 kwi 22:27