Czy ciąg jest geometryczny
Daria: Czy ciąg jest geometryczny? czy dobrze rozwiązałam to zadanie? proszę o pomoc
bn= −2 * 3
n
11 kwi 13:55
ICSP: q = 3
11 kwi 13:57
Ajtek: A skąd 5 się wzięło?
11 kwi 13:58
Ajtek: O właśnie

.
11 kwi 13:58
ICSP: a można to zrobić np tak :
bn = −2 * 3n = −2 * 3n−1 + 1 = −2 * 3n−1 * 3 = −6 * 3n−1
i teraz widać już że jest to ciąg geometryczny na podstawie wzoru na wzór an
11 kwi 13:58
MQ: @ICSP Można, ale sposób Darii jest bardziej naturalny i elegancki, bo bezpośrednio
odwołuje się do definicji ciągu geometrycznego, jako ciągu o stałym ilorazie.
Poza tym metoda Darii jest dużo łatwiejsza −− a o to w matematyce chodzi −− żeby się nie
przemęczać.
11 kwi 14:38