matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 489,
488
,
487
,
486
,
485
,
484
,
483
,
482
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
elv:
trzeba obliczyć dziedzinę funkcji: f(x)=
√
x
2
+3
10
Anastazja:
Bardzo potrzebuję obliczeń tych logarytmów, z góry bardzo, bardzo dziękuję.
3
karinka931:
Zbadaj monotoniczność ciągu arytmetycznego określonego wzorem: a
n
=7
1
BWNM:
Jeszcze jedno zadanie. Pole sześciokąta foremnego jest równe 54
√
3
.Oblicz pole koła wpisanego w ten sześciokąt.
4
Tomek:
na pomoc
2
Tomek:
Podstawa graniastosłupa prostego jest trójkąt ,przekątne ścian bocznych graniastosłupa mają długość 4 cm, 5cm 6 cm.Oblicz objętość graniastosłupa. Proszę o pomoc
5
Asia:
Mając a = log
5
4 oraz b = log
5
14 trzeba wyznaczyć za pomocą tych liczb log
5
7 Jak to zrobić?
5
Krzysztof. :
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!
0
Pati:
W trapezie, którego podstawy mają długość a i b (a>b), miary kątów ostrych przy większej podstawie wynoszą 45 stopni i 30 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
3
Asia:
Ile wynosi:
4
BWNM:
promień okręgu wpisanego w sześciokąt foremny jest równy 2.Oblicz pole tego sześciokąta.
0
BWNM:
Prosta przecina okrąg o promieniu 10 w punktach A i B. Oblicz odległość tej prostej od środka okręgu, jeśli
0
lulaaa:
Czy mógłby ktoś sprawdzic te 2 przykłady ?
z góry dzięki .
29
Gustlik:
Godzio, następne fajne zadanka, zapraszam również innych chętnych do pracy:
0
Asia:
Objetość czworościanu ABCD o trzech danych wierzchołkach A(2,0,−1), B(3,−1,1), C(2,−2,3) jest równa 5. Znależć współrzędne czwartego wierzchołka D, wiedząc,że leży on na osi OY.
0
Weronika:
O jaki najmniejszy kąt należałoby obrócić ramię szlabanu, aby mógł przejechać pod nim autobus, który ma 2,5m szerokości i 3,1m wysokości?
9
TOmek:
:::rysunek::: Przypominam sobie działy wart. bezwzględna
1
xxx:
na pomoc!
1
kloc:
:::rysunek::: Oblicz pole okręgu i krzyża. Wszystkie boki są równe.
0
Kate:
Na trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AC|=|BC| o polu 3
√
3
opisano okrąg, którego promień ma długość 2. Oblicz długość wysokości CD tego trójkąta.
0
Pati:
W trapezie, którego podstawy mają długość a i b (a>b), miary kątów ostrych przy większej podstawie wynoszą 45 stopni i 30 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
5
suss:
Pomóżcie
3
tn:
:::rysunek::: czy poprawna proporcja Talesa i skąd to wiecie?
1
Krzychu:
Pomocy
1
Mizia :
Przyjmując, że prawdopodobieństwo urodzenia chłopca jest równe 0,52; dziewczynki− 0,48, zbuduj drzewo stochastyczne opisujące urodzenie drugiego dziecka w rodzinie. Oblicz za pomocą
0
chemik:
.W reaktorze znajduje się 10 ton uranu. W ilości 6%,po ilu latach poziom promieniowania spadnie poniżej 0.1 kg/tonę paliwa, jeżeli czas połowicznego rozpadu wynosi 600 lat.
2
karolajn:
Sprawdz czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.
4
Mizia :
Rzucamy trzykrotnie monetą symetryczną. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: −Wypadł jeden orzeł
8
patrycja:
Przekątna sześcianu ma długość 4
√
3
. Powierzchnia całkowita tego sześcianu jest równa
2
patrycja:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy długości 4 cm, pole powierzchni bocznej jest trzy razy większe od sumy pól obu podstaw. Oblicz objętość tego graniastosłupa
3
Mizia :
Pomocy:( Określono doświadczenie losowe: ,, z liczb 1,3,5,6,8 losujemy bez zwracania kolejno dwie".
0
renata:
5x−3 −−−−−−−−
0
Ghost:
Mam pewien problem z zadaniem rozwiązanym na lekcji. Mamy wzór funkcji, mamy narysować jej wykres i omówić własności.
2
patrycja:
Objętość sześcianu o polu powierzchni całkowitej 216
2
jest równa:
1
patrycja:
Pewien graniastosłup ma 18 wierzchołków. Zatem liczba jego krawędzi jest równa
1
patrycja:
Objętość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest równa 80, a pole podstawy jest równe 16.
4
Kamil:
zbuduj wykres x−1 dla x należy do (− nieskończoności, 2)
2
Mania:
rozwiąż nierówność : x
2
−9≥0
4
patrycja:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy długości 6 cm, pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól obu podstaw. Oblicz objętość graniastosłupa.
1
Somebody:
x
4
−4x
2
+x+6
Wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla których wartość wyrażenia
jest
x+2
liczbą całkowitą
4
patrycja:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12
√
3
i jest nachylona do płaszczyzny
8
mati:
Podstawy trapezu mają długości 8cm i 4cm. Oblicz długość odcinka równoległego do nich i dzielącego trapez na dwie figury o równych polach.
0
patrycja:
najdluzsza przekatna graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego jest nachylona do plaszczyzny katem 45 stopni. Wysokosc graniastoslupa jest rowna 10 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej
10
Patrycja:
Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego maja dlugosc 6. Zatem powierzchnia całkowita tego graniastosłupa jest rowna?
0
M4ciek:
To nie jest zadanie
1
Patrycja:
objetosc prostopadloscianu o podstawie kwadratowej jest rowna 75 a pole podstawy jest rowne 25. Wymiar tego prostopadloscianu to?
3
Patrycja:
pole powierzchni calkowitej szescianu o objetosci 512
2
cm jest rowne ?
0
Kamil:
Odczytaj z wykresu własności funkcji x−1 dla x należy do (− nieskończoności, 2)
4
Patrycja:
Przekątna ściany sześcianu ma długość 3
√
2
. Objętość tego sześcianu jest równa?
4
Andrzej:
Wartość wyrażenia sin20stopnicos70stopni + cos20stopnisin70stopni − tg10stopnitg80stopni jest równa: ( proszę o konkretny wynik z rozwiązaniem )
1
Krzychu:
rozwiąż nierówności:
1
Draken:
Hej! Proszę o pomoc, już drugi dzień sie męczę z tymi zadaniami. Jakby ktoś mógł mi podać sposób
5
buruburu:
trygonometria tożsamość
0
Ja:
pomocy!
0
ANIA:
dany jest rozkład pewnej zmiennej losowej dyskretnej x: x=xi −3 −2 0 1 3 4
2
kola:
ktore z ronwnan opisuje okrag. uzasadnij
2
tn:
:::rysunek::: jak wykazać że stosunek odcinków wynosi?:
0
amalteja:
y'=10y
1
miska:
wzynacz wspolczynnik k, tak aby prsote o rownaniach 3kx −7y −10=0 i 2x+y −7=0 byly:
11
jacazad:
:::rysunek::: ciało sztywne,ruch harmoniczny fizyka
0
:
gfds
138
Godzio:
:::rysunek:::
Geometria na płaszczyźnie − rumpek
5
karoo:
1/2=x
2
−2
0
Zbyszek:
Funkcje zapisać w postaci szeregu potęgowego Maclaurina,a następnie wyodrębnić 4 początkowe wyrazy szeregów:
0
Zbyszek:
Wyznaczyć szereg sinusów i cosinusów funkcji: (!Metoda różniczkowania!)
0
Zbyszek:
Rozwinąć w szereg trygonometryczny Fouriera funkcje: (!Metoda różniczkowania!) a) f
1
(x)= 4 dla −π<x<−π/2
1
biedny:
hej. Czy mógłby mi ktoś pomoc w zrozumieniu logarytmow.?
1
Agnieszka:
lnx
Zbadaj wypukłość i zbadaj punkty przegięcia dla funkcji danej wzorem f(x) =
x
2
Aragorn:
Rozwiąż nierównośc: | 3x | −5 = | x + 3 |
3
Agnieszka:
1
Znajdź asymptoty funkcji danej wzorem f(x) = xe
(
)
x
6
maly:
wyznacz an a1=2
5
Cieply:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata , jeśli:
13
facio:
11
x
−
3
=13
3
−
x
2
Marak:
Wykaż, że 5
12
− 1 jest podzielne przez 31. Mam problem z przekształceniem 5
12
na iloczyn liczb podzielnych przez 32, ktoś ma pomysł?
1
bart:
Samochód jechał z miejscowości A do miejscowości B ze stałą szybkością 60km/h W miejscowości B natychmiast zawrócił i pojechał w stroną A zszybkością 90km/h. W połowie odległości między
4
sprawdzicie czy mam dobrze ?:
:::rysunek::: Oblicz miary kątów
0
jacazad:
naprawde nikt nie umie fizyki?
1
bonio:
nierówność trygonometria
4
:::rysunek::: Oblicz miary kątów
1
Aguśka:
1
1
1
Wyznacz c ze wzoru :
+
−
C
C1
C2
2
tn:
:::rysunek::: Ciekawe zadanie do sprawdzenia, mam wykazać że kąt |MCA| = kątowi |MDB|
1
lukaszq18:
log
2
xy
2
− log
2
xlog
2
y=0 Mam wyznaczyc zbior plaszczyzny spelniajacy ten warunek. Zalozenia mam tylko nie wiem co dalej.
2
desperat:
BŁAGAM, Nie mam pojęcia jak to rozgryźć... Dany jest wektor u= [3, −1]. Wyznacz wektor v, który ma ten sam kierunek co wektor u, ale przeciwny zwrot, jęsli |v| = 20
6
Frumpy:
Witajcie, mam tu takie zadanie, obecnie jestem w dziale Równania i nieównosci. oto ono:
1
Aguśka:
wykonaj działanie
x + 2
x + 4
−
=
x
2
− 9
x + 3
3
pszczółka:
Witam Natknąłem się na zadanko liczone z automatu:
3
...:
Zbadaj położenie krzywych: a)
2
seba:
1)dla jakich wartości parametru m funkcja: f(x)=x
2
−(m−5)x+m
2
+m+
1
4
=0
2
daro:
Witam mam problem z dwoma zadankami: (2−3x)
2
−6(3x−1) ≤−(1−4x)(2x−1)
2
Aragorn:
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych wynosi 590. Wyznacz te liczby
0
FRYNI:
Witam mam jedno zadanko do rozwiązania ktoś może pomóc ?
2
marian:
masz pięc piątek (5 5 5 5 5 )i po między nimi albo jakoś tak musisz ułożyć działanie, zeby wyszlo 66, bardzo proszę nawet o trudno rozumiane rozwiązania jest mi to bardzo potrzebne
2
Nicol:
Trygonometria równanie
2
mgnm:
Dwaj obserwatorzy stojacy w punktach A i B w odleglosci 200m od siebie widza nadlatujacy wzdluz kierunku AB samolot pod katami α = 25 i β = 15. Na jakiej wysokosci leci samolot?
0
abc:
Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają długość 10, jego podstawa jest trójkątem prostokątnym równoramiennym, a największa ściana trójkątem równoboczny. Oblicz objętość tego
17
Stworzenie wykresu:
Mam problem z tym zadaniem
2
Kamil :
10.52 W pewnym mieście siedmiocyfrowy numer telefonu ma ustalone pierwsze dwie cyfry 34. Oblicz, ile jest możliwych różnych numerów telefonów w tym mieście.
0
tojestmatma:
Wyznacz styczną do okręgu x(2)+y(2)−2y−3=0 w punkcie A = (2,1)
4
piter:
Określ wzajemne położenie okręgów o(O,R) i o(S,r) Jeśli: R = 8cm, r = 5cm, |OS| = 14cm Odpowiedz uzasadnij!
2
anime:
W którym punkcie styczna do wykresu funkacji y=
√
x
jest równoległa do stycznej y=3x+5. Napisz równanie tej stycznej.
0
anime:
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji danej wzorem f(x) = (x
2
/2)− [6ln (x−1)]
1
Agnieszka:
Oblicz pochodną funkcji danej wzorem: f(x) = (
√
arcsin3x
)/(ctgx)
6
uśmiech :
Witam, nie mogę się doliczyć tego przykładu.
5
anika:
jak to zrobić pomocy
rozwiąż równania:
5
Kasia:
Prosta y=2x+3 jest osią symetrii trójkąta równoramiennego Abc o podstawie AB gdzie A(−5,−2) B(−1,−4). Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc że pole trójkąta wynosi 20.
1
007:
Suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu wyrażona jest wzorem Sn=2n
2
−3n. Wyznacz ten ciąg
2
Danka:
:::rysunek::: Oblicz miary kątów α i β.
2
Majeczka:
PROSZĘ O POMOC: Odcinek AC jest średnicą okręgu o promieniu 2. Cięciwa AB tego okręgu ma długość 2
√
3
. Wyznacz
0
Majeczka:
Oblicz długości odcinków: AB, BC i AC. Czy punkty A, B, C są współliniowe?
4
Majeczka:
Oblicz odległość punktu A od środka odcinka BC. a) A(6,3), B(1,4), C(3,−2)
1
aaa:
w rozwinięciu różnicy (x
3
− 1/x
√
x
)
8
, wyznacz współczynnik przy x
3
0
martusienka62:
dany jest czworokąt ABCD gdzie A=(−4, −2) B=(3, −2) C=(3,3) D(−4, 2). wyznacz równania prostych, w ktorych zawarte sa przekątne tego czworokąta
2
aaa:
metodą indukcji matematycznej wykaż że 1/1*4 + 1/4*7+...+1/(3n−2)(3n+1)=n/3n+1
2
Danka:
:::rysunek::: Wyznacz miary kątów α i β.
3
:::rysunek::: Narysuj kąt oparty na zaznaczonym łuku
3
Koloolok:
witam, chcialbym aby ktos sprawdzil mi zadanie, wynik wyszedl dosc nie typowy wiec nie jestem pewny.
1
...:
Wyznacz wymiary prostopadłościennego basenu kąpielowego o objętości 640 000 litrów, w którym krawędzie podstawy różnią się o 12m, a głębokość basenu stanowi 20% długości dłuższej krawędzi
1
:::rysunek::: Kąt między cięciwą AB, a styczną do okręgu w punkcie A ma miarę α = 62 stopnie. Oblicz β
0
.1. 2A.Pomocy:
Oblicz promień koła wpisanego w romb o boku długości 6 i kącie ostrym równym 60○.
5
Chemia:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania z chemii: Obliczyć stopień dysocjacji kwasu cyjanowodorowego (HCN) w roztworze o stężeniu 0,1 mol/dm3.
2
krzysztof:
a
n
=2*5
[
n]
9
nzn:
rozwiąż
0
Danka:
Bardzo proszę o pomoc: Okrąg o środku w punkcie O jest styczny do prostej l, a okrąg o środku w punkcie S jest styczny
0
aaa:
w rozwinięciu różnicy (x
3
− 1/x
√
x
)
8
, x∊R
+
wyznacz współczynnik przy x
3
12
karolajn:
Trygonometria Wiedząć,że
3
Łukash:
8*3
x
−
2
+1=9
x
−
1
4
Paweł:
Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych. Witam
No więc mam takie zadanie :
1
kikot:
wykaż, że jesli da dowolnych dwóch liczb dodatnich (x , y >0) prawdziwy jest warunek x/4 + y/x = 2, to x=y.
2
aaa:
Suma współczynników trzeciego i przedostatniego rozwinięcia sumy (x
3
+ 1/x
2
)
n
wynosi 28 wyznacz 5 wyraz tej sumy
3
Dżo:
Powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego przekątna o długości 8
√
2
tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze 60 stopni.Wyznacz wysokość walca.
1
sigma:
W pewnym trapezie 3 boki mają 6cm , a kąt rozwarty ma 120 stopni . Oblicz dł. dłuższej podstawy.
0
;):
Potrafi ktos fizyke,i mogłby pomoc?
1
Agula:
Oblicz granice jednostronne funkcji:
6
Nicol:
Rozwiąż równanie (trygonometria)
1
klos:
W równoległoboku o obwodzie 40cm przekatne są dwusiecznymi kątow, a ich długości mają się do siebie jak 3 do 4 .Oblicz dł. tych przekątnych.
2
Godzio mógłbyś rzucić okiem?:
W równoległoboku o obwodzie 40cm przekatne są dwusiecznymi kątow, a ich długości mają się do siebie jak 3 do 4 .Oblicz dł. tych przekątnych.
1
gstewrs:
wykaż, że liczba a=
√
9−4
√
2
+
√
11+6
√
2
− 3
√
2
jest liczbą naturalną
2
yaha:
Sprawdź toższamość trygonometryczna
0
Nicol:
Sprawdź czy jest tożsamością trygonometryczną
0
.1. 2A.Pomocy:
zad.8 str. 162. Oblicz pola zacieniowanych figur. Narysowane trójkąty są rownoboczne. przyklad c) i d)
0
Theoden:
Marysia dostała od mamy 10zł. W sklepie szkolnym kupiła2 kanapki po 1,45zł za sztukę i napój pomarańczowy za 1,20zł. Ile otrzymała reszty?
5
Gość:
Przykłady z potęg
1
pompek:
obl.obwód trójkąta o wymiarach a=14cm
2
pompek:
ile wyn. pole trójkąta o podstawie a=14cm i wysokości h=2cm
6
piter:
Wyznacz współrzędne środka okręgu i promień (x+3)(2)+(y−1)(2)=25
3
tom215:
Prosze takie coś obliczyć, bo nie mam pomysłu
3
marek 0000:
Oblicz pole trapezu równoramiennego o ramieniu długości 10 cm, opisanego okręgu o promieniu 4 cm.
1
Marysia:
Podstawy trapezu rownoramiennego maja długości 5 cm i 9 cm. Oblicz długość ramion i pole tego trapezu , jeżeli można w niego wpisać okrąg.
9
matematyka ;/ :
do okręgu o środku (1 2 ) NALEŻy punkt (3 2 ) wyznasz równanie tego okręgu i wyznacz współrzędne punktów w których okrąg ten przecina oś OY
9
wojtek:
powiedzcie że dobrze
0
piter:
Witam,
1
Ola:
macierz wyglada tam
0
justyna:
napisz rownanie prostej a) rownoległej
2
Nie jestem mądry:
Witam Wybiera się ktoś na studia na politechnikę krakowską a dokładnie wydział budownictwa ?
0
justyna:
wyznacz A∪B A∩B A↖B A↗B GDY a) A= <−5, 1> B= (−3,4)
3
nosoundz:
Narysuj wykres funkcji y=−2
x
+1.
2
kasia_23:*:
:::rysunek::: Podstawa trójkąta = 16j. Wysokość 3j, reszta jak na rysunku. Oblicz boki x i y.
0
Łukash:
Wykres funkcji określonej wzorem f(x)=2x przesunięto o wektor u=[−2,1] i otrzymano wykres funkcji
0
555:
x
2
+2x
Narysuj wykres funkcji f(x)=
−2
|x+2|
Dla jakich argumentów funkcjia ta przyjmuje wartości dodatnie
1
fff:
dana jest funkcja: x+5 gdy x≤ −5
0
aaa3:
W jednym układzie współrzędnych narysuj wykresy funkcji f(x)= − | x−2 | +2 i g(x)= 0,5x+1. Na ich podstawie podaj dla jakich wartości x wartości funkcji g są większe od wartości funkcji f
0
99:
znajdź wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkt A=(−2;3) i która jest dodatnia w przedziale ( od minus nieskończoności do 2) a ujemna w przedziale (od 2 do plus
1
66:
Punkty K=(−5a; −3b) i L=(−b; −7a) należą do wykresu funkcji y=2x+1. Wyznacz punkty K i L
1
bbb:
Wyznacz te wartości parametru n dla których prosta o równaniu y=nx+4 jest: − równoległa do prostej o równaniu y= 3x−1
0
8mm:
Dana jest funkcjia y=−0,75x+6. jej wykres przecina osie OX i OY w punktach odpowiednio a i B. Wyznacz na osi OY taki punkt C, aby pole trójkąta ABC było równe 28
?
1
ziro:
Okrąg o promieniu 1cm jest wpisany w trójkąt równoramienny o podstawie 4cm. Oblicz długość ramienia trójkąta.
3
jutro spr.:
:::rysunek::: podstawy trapezu to 5 i 10 ramie 3 ( badz 8 nie moge rozczytac nauczycielki ) kat 30stopni
2
Laura:
W trapezie równoramiennym wysokośc poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego dzieli podstawę na odcinki o długościach 6 cm i 30 cm . Obwód trapezu jest równy 80 cm. oblicz pole. Pomożecie
12
gosiula:
dana jest funkcja y=(x−4)do kwadratu +7 a) sporządź wykresy funkcji
3
ziro:
Oblicz pole trójkąta równobocznego na którym opisano okrąg o promieniu
√
3
2
Mirek:
Wyprowadz wzor na pole trójkąta, którego długości dwóch boków wynoszą 3 i 5 a kąt miedzy nimi wynosi 60 stopni
2
simon:
W trojkącie rownoramiennym o podstawie 10 cm ramię jest o 2 cm dluzsze od wysokosci opuszczonej na podstawe . Oblicz pole i obwod trojkąta
1
Pająk:
1
Dla jakich wartości parametru m równanie
logmx=log(x+1) ma tylko 1 rozwiązanie?
2
próbowałam zrobić, ale mi nie wychodzi
4
ziro:
Dlugosci podstaw trapezu sa rowne 6cm i 4cm, ramie ma 8cm, a kat ostry 60stopni. Oblicz wysokosc i pole trapezu.
6
blupop:
Narysuj wykres funkcji f(x)=
2
x
x∊ (0,
∞
) a nastepnie wykonujac odpowiednie przesuniecie wykres g(x)=
2
x−2
1
ziro:
Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym, wiedząc że wysokość trójkąta wynosi h = 2
√
3
5
simon:
Promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym wynosi 4 cm . Oblicz pole trojkata
0
gosiula:
Dana jest funkcja y=−(x+2)
− 4 i funkcja y=(x−4)
+7
2
kinga:
W trójkącie ABC przeprowadzono dwusieczną kąta C a następnie narysowano prostą m prostopadłą do tej dwusiecznej, która przecięła boki AC i BC trójkąta odpowiednio w punktach Ei F. wykaż że
7
Elendil :
Czesc, mam problem z tym zadaniem: Narysuj wykres funkcji h(x) = −3|x−5|+3 a nastepnie przeksztalc do otrzymania wykresu funkcji
2
Juan:
Ktory wyraz ciagu an=n
2
−4n−12 jest rowny 0 ?
12
xXx:
(sinα+cosα)
2
+(sinα−cosα)
2
=2 (tg
2
α−sin
2
α)ctg
2
α=sin
2
α
1
Asia:
Czy ktos moglby mi pomoc i pokazac jak rozwiazac nastepujace zadanie?
2
ada:
wielomian W(x) = x
3
−(k−n)x
2
−(k−n)x+3 jest podzielny przez P(x)=x
2
−4x+3 wyznacz wartości paramterów k i n
9
simon:
Oblicz pole rombu o boku 8 cm i kącie ostrym 45 stopni . pomozecie mi z tym
9
simon:
Oblicz pole i obwod trapezu rownoramiennego , w ktorym wysokosc i krótsza podstawa mają po 2 cm ,a kąt ostry ma miare 30 stopni
2
maja:
prosze pomóżcie w pewnym banku oprocentowanie w stosunku rocznym wynosi 8%, a kapitalizacja odsetek następuje
5
fafner:
jacek ma wykonac kartonowy model ostroslupa prawidlowego czworokatnego kturego krawedz podstawy ma dlugosc 10 cm a wysokosc sciany bocznej 15 cm . ile zuzyje kartonu jesli do sklejenia musi
4
Ola:
Punkty A(5,3) i C (−3,7) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD wyznacz współrzędne wierzchołków B i D
3
m.g:
kolejka prowadzaca na szczyt gubalowki pokonuje na drodze dlugosc ok 1340 m roznice wzniesien ok 300 m zakladajac ze kolejka porusza sie wzdluz lini prostej oblicz pod jakim katem wznosza
1
Filip:
Nie wychodzi! Coś z deltą nie tak, bo w odpowiedziach wynik inny:
8
nie_wiem_juz:
W stożku, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym wpisano kulę. Oblicz stosunek objętości stożka do objętości kuli.
1
matematyka:
4
Paweł:
Dany jest trojkat rownoramienny o podstawie dlugosci 7 oraz ramionach dlugosci 8. Oblicz dlugosc promienia r okregu wpisanego w ten trojkat oraz dlugosc promienia R okrego opisanego
4
Adam:
Podczas wykonywania jednej z figur łyżwiarz trzyma partnerkę tak, że zatacza ona końcem łyżwy okrąg o średnicy 2.5m. Wiedząc, że pełen obrót trwa 5 s, oblicz prędkość V z jaką porusza się
3
Filip:
Nie pamiętam jak się rozwiązuje bez jednego współczynnika, potrzebuję schematu
1
Kleopatra999:
uzasadnij że iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych dzieli się przez 6 lub przy dzieleniu przez 18 daje reszte 2
2
maaat:
4
√
2
2
to ile to?! help !
17
simon:
oblicz wysokosc i przekątną trapezu rownoramiennego o podstawach 21cm i 11cm oraz ramieniu 13
8
mały:
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 12 cm i tworzy ze średnicą kąt 30o. Oblicz pole powierzchni i objętość walca.
archiwum 489,
488
,
487
,
486
,
485
,
484
,
483