zadanie
tn:

Ciekawe zadanie do sprawdzenia, mam wykazać że kąt |MCA| = kątowi |MDB|
Jedyna co wiem z treści to to że CM = MD oraz AM = MB, oraz że jest pkt M jest punktem
przecięcia dwóch prostych m i l oraz że odpowiednie punkty A i B i tak dalej jak na rysunku
wiem, na pewno że kąty DMB oraz AMC są równe (są wierzchołkowe)
zatem mogę na podstawie cechy bkb pokazać że są to trójkąty przystające bo mają dwa odpowiednie
boki równe, oraz kąt między nimi równy, a jeśli są przystające to na pewno mają te same miary
kątów.
Czy mój dowód jest dobry i prawidłowy ? Czy macie na to jakiś inny sposób?