Oblicz promień okręgu opisanego na pięciokącie foremnym o boku 6 cm. jaka jest długość łuku
zawartego między kolejnymi wierzchołkami pięciokąta?
Wskazówki:
| 360o | 3 | |||
α = | = 72o, | = sin36o ⇒ R = ... | ||
| 5 | R |
| 1 | ||
Długość łuku L = | *2πR | |
| 5 |
α = 36o , β = 72o , a = 6
| r | ||||||||
tg 36o = | ||||||||
|
| r | ||||||||
tg 36o = | ||||||||
|
| r | ||
tg 36o = | , tg 36o ≈ 0,7265
| |
| 3 |
| r | ||
0,7265 = | / * 3
| |
| 3 |
| 1 | ||
Łuk to | obwodu :
| |
| 5 |
| 1 | ||
L = | * 4,18π = 0,836 π
| |
| 5 |