Bardzo pilne i ważne.
Anastazja: Bardzo potrzebuję obliczeń tych logarytmów, z góry bardzo, bardzo dziękuję.
a) log
6 (
3√6)
2
b) log4 − log5 +log125
| | log125 | | log81 | |
c) |
| + |
| |
| | log5 | | log3 | |
31 maj 19:47
Anastazja: ludzie, naprawdę was proszę.
31 maj 20:01
Kejt:
a) log
6 6
23=x
6
x=6
23
x=...
| | 4 | | 4 | |
b) log4−log5+log125=log |
| +log125=log( |
| *125)=log100=... |
| | 5 | | 5 | |
31 maj 20:04
ICSP: c)3 + 4 = 7
31 maj 20:11
Anastazja: Dziękuję Kejt.
ICSP tobie również dziękuję, ale nie rozumiem nic z tego co napisałeś/napisałaś.
31 maj 20:14
31 maj 20:27
ICSP: ja raczej robie to tak:
| log125 | | log53 | | 3log5 | |
| = |
| = |
| =3. Bez wykorzystania twierdzenia o zmianę |
| log5 | | log5 | | log5 | |
podstawy logarytmu i chyba bardziej przejrzyście dla podstawy.
31 maj 20:30
Ajtek: Tak też można, nie mniej to twierdzenie jest przydatne

.
31 maj 20:31
ICSP: Z doświadczenia wiem ze podstawa ma z nim dużo problemów. W końcu przez 3 lata byłem na
podstawie.
31 maj 20:32
Ajtek: Nie widać tego po Tobie

.
31 maj 20:33
Anastazja: Super, dziękuje wam bardzo.
31 maj 20:37