Planimetria
Majeczka: Oblicz długości odcinków: AB, BC i AC. Czy punkty A, B, C są współliniowe?
a) A(−4, 5), B(0, 2), C(8, −4)
O ile pierwsza część zadania wydaje mi się łatwa, to problem pojawia się w drugiej części. O co
chodzi z tą współliniowością?
30 maj 20:07
ge:
27 maj 09:32
aniabb: liczysz prostą z dwóch punktów i sprawdzasz czy trzeci pasuje do tej prostej
27 maj 09:33
aniabb:
![rysunek](rys/80551.png)
tak są współliniowe
27 maj 09:34
niger: δδδδδδ
26 wrz 20:48
julka:
9 gru 20:59
Jolanta: |AB|=
√(xB−xA)2+(yB−yA)2=
√(0+4)2+(2−5)2=
√16+9=
√25=5
Pozostałe długości w ten sam sposób podstawiając odpowiednie współrzędne
Wzór na prosta
y=ax+b A (−4,5). B(0,2)
5=−4a+b
2=0+b
5=−4a+2
3=−4a
a=−3/4
y={−3}{4}x+2. C(8,−4)
−4=−6+2
−4=−4 punkt C leży na tej samej prostej co A i B Są współliniowe
9 gru 23:00
aa:
a) wystarczy obliczyć współczynniki kierunkowe ( bez wyznaczania równania prostej)
| 2−5 | | 3 | | −4−5 | | 3 | |
aAB= |
| = − |
| i aAC= |
| = − |
| |
| 0+4 | | 4 | | 8+4 | | 4 | |
wniosek : punkty A,B,C są współliniowe
9 gru 23:08
bb:
10 gru 00:08
aa:
Pozdrawiam bb
11 gru 15:47