kula stozek
nie_wiem_juz: W stożku, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym wpisano kulę. Oblicz stosunek
objętości stożka do objętości kuli.
ciagle mi wychodzi 9/4 a w odp mam 9/32
29 maj 21:33
nie_wiem_juz:

Robie tak
3R=r
√3
| | Vs | | 1/3 πr2*3R | |
I teraz |
| = |
| = i tu podstwiam wyliczone R i wychodzi 9/4 co źle |
| | Vk | | 4/3 πr3 | |
?
29 maj 21:38
nie_wiem_juz: podpowie ktoś?
29 maj 21:44
nie_wiem_juz:
29 maj 22:11
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
r = |
| *2R√3 = |
| R√3, 3r = R√3
|
| | 6 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
VS = |
| πR2*3r = |
| πR2*R√3 = |
| πR3√3
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 4 | | 1 | | 4 | | 1 | |
VK = |
| πr3 = |
| π*( |
| R√3)3 = |
| π* |
| R3√3
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
29 maj 22:28
nie_wiem_juz: czyli ok mialem dzieki Ci o wielki Bogdanie
29 maj 22:33
Bogdan:
Stosunek objętości stożka do objętości kuli opisanej (nie wpisanej) na tym stożku
29 maj 22:33
29 maj 22:36
Bogdan:
Treść tego zadania jest taka (nie zmieniam pisowni):
"W stożku, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym wpisano kulę. Oblicz stosunek
objętości stożka do objętości kuli."
Mówimy raczej: "w stożek wpisano kulę". Sądzę, że treść zadania powinna być taka: "...na
stożku ... opisano kulę..."
29 maj 22:50