kurcze pomozecie??
simon: Oblicz pole i obwod trapezu rownoramiennego , w ktorym wysokosc i krótsza podstawa mają po 2 cm
,a kąt ostry ma miare 30 stopni
29 maj 20:44
math.: skorzystaj z wartości funkcji trygonometrycznych by obliczyć ramię trapezu
29 maj 20:46
math.:
29 maj 20:48
simon: kurcze jestem z tego zielony pomozesz?
29 maj 21:10
tn: ramię policzysz: sin30 = 2a
weźmiesz wartość sin30 z tablicy funkcji trygonometrycznych potem wyznaczysz a z równania
29 maj 21:32
tn: jeśli zaś będziesz znał a policzysz b, i wtedy masz już wszystko co trzeba.
możesz uniknąć używania funkcji trygonometrycznych, zauważ że jest tam charakterystyczny
trójkąt ekierka 30 60 90
29 maj 21:37
simon: kurcze jezeli mozna o rozwiazania to by bylo fajnie .
29 maj 22:00
tn: sin30 =
2a
a=4
16+4=x
2
2
√5=x
b = 4
√5 + 2
obw = 12+4
√5
| | (a+b)*h | | (4√5 + 4)*2 | |
P = |
| = |
| = 4√5 +4 cm2 |
| | 2 | | 2 | |
29 maj 22:58
fafner: tn pomozesz mi w zadani prosze na jutro mam zadanie
29 maj 23:02
Bogdan:

Można tu skorzystać z własności trójkąta prostokątnego o kątach ostrych 30
o i 60
o.
29 maj 23:25