wielomiany
anika: jak to zrobić pomocy


rozwiąż równania:
a) x
4−x
2−6=0
b)x
4−6x
2+5=0
c)−x
5−5x
3+14x=0
d)2x
6+14x
2+24x
2=0
e)x
8−17x
4+16=0
i drugie
a)8x
6+9x
3+1=0
b)x
6−7x63−8=0
c)27c
6−26x
3−1=0
30 maj 20:11
anika: pomoże mi ktos
30 maj 20:26
Bogdan:
O!

, to całe zadanie domowe
30 maj 20:30
anika: ale to przynajmniej 2 przyklady bo nie wiem wg jak to zrobić
30 maj 20:32
Godzio:
Zad. 1
a), b) Podstawienie x2 = t, x4 = t2
c) Wyłącz x przed nawias i podobnie jak wyżej
d) Wyłącz x2 przed nawias i x2 = t
e) x4 = t, x8 = t2
Otrzymasz w ten sposób zwykłe równania kwadratowe, które rozwiązujesz i na końcu wracasz do
podstawienia, przykładowo a i e:
a) x4 − x2 − 6 = 0 ⇒ x2 = t, t ≥ 0
t2 − t − 6 = 0
Δ = ..., √Δ = ...
t1 = 3 ⇒ x2 = 3 ⇒ x = √3 lub x = −√3
t2 = − 2 −− sprzeczne z założeniem (t ≥ 0 )
e) x8 − 17x4 + 16 = 0 ⇒ x4 = t, t ≥ 0
t2 − 17t + 16 = 0
Δ = ..., √Δ = ...
t1 = 16 ⇒ x2 = 16 ⇒ x = 4 lub x = − 4
t2 = 1 ⇒ x2 = 1 ⇒ x = 1 lub x = − 1
Zad. 2
a),b),c) x3 = t, tyle że tu t ∊ R bo istnieje pierwiastek nieparzystego stopnia z liczby
ujemnej
30 maj 20:33
Bogdan:
Wystarczy jeden przykład, pozostałe zadania rozwiąż podobnie.
| | 1 − 5 | | 1 + 5 | |
x4 − x2 − 6 = 0, Δ = 25, x2 = |
| = −2 sprzeczność lub x2 = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
x = −
√3 lub x =
√3
30 maj 20:37