Godzio mógłbyś rzucić okiem?
Godzio mógłbyś rzucić okiem?: W równoległoboku o obwodzie 40cm przekatne są dwusiecznymi kątow, a ich długości mają się do
siebie jak 3 do 4 .Oblicz dł. tych przekątnych.
30 maj 17:30
Godzio:
Rzucić mogę
30 maj 18:01
Godzio:

Równoległobok, w którym przekątne są dwusiecznymi zwie się rombem.
L = 4a = 40 ⇒ a = 10
(3x)
2 + (4x)
2 = a
2 ⇒ 25x
2 = 100 ⇒ x = 2
d
1 = 6x = 12 cm
d
2 = 8x = 16 cm
30 maj 18:02
miśka: A dlaczego d1=6 X a nie 3 ?
15 kwi 18:33
Franz: Bo obliczenia były wykonanie na połowie.
21 paź 13:39
Krystian: co to jest to L=4a . . . ?
23 paź 17:42
Kraddy: L= obwód rombu
29 paź 17:22
elf: a dl x strzałka 2

?
8 sty 17:27
jup: to jest zle
15 sty 22:07
jup: x=5 bo 25 pod pier to 5 a nie 2
15 sty 22:11
ICSP: 25x
2 = 100 dla x = 5 masz :
25 * 25 = 100
625 = 100
15 sty 22:14
kkkk: nie żeby cos ale skoro robisz na polowie to i jednostki musisz zmiszyc nie 3x tylko 1,5 i nie
4x tylko 2x
18 sty 14:55
ICSP: 3x oraz 4x to już są połowy przecież ..
Całe to 6x i 8x
18 sty 14:56
Mr.BOOO: No nie. ich długości mają się jak 3x do 4 x. więc połowy to 1.5 i 2. Czytajcie ze zrozumieniem
19 sty 15:04
jaklop: Wynik i tak wyjdzie ten sam. Nie wazne czy przyjmiemy 6x i 8x czy tam 3xi 4x czy 1.5x,2x
...
Mr. Jup. 25x
2=100 daje nam 2 nie 5
19 sty 22:54
rafix: w zadaniu jest pytanie o równoległobok ..... także zadanie ogólnie jest wykonane źle...
27 sty 20:48
Godzio:
Idź się uczyć dziecko, a nie strzelasz głupie komentarze, skoro przekątna jest dwusieczną to
jedna przekątna tworzy dwa trójkąty równoramienne więc mamy romb...
27 sty 20:50
rafix: prosze o zachowanie szacunku nie pozwolę na obrażanie siebie czy kogokolwiek na tej stronie to
mija się z celem....
27 sty 20:54
Godzio:
Gdzie tu widzisz obrazę? Skomentowałem Twój bezsensowny komentarz.
27 sty 20:56
rafix: bezsensowny to jest Twój nick... nie rozumiesz podstawowych reguł szacunku czy poszanowania...
Proszę administrację o usunięcie zbędnych komentarzy nie potrzebuje i nie próbuje robić spamu
niektórych rzeczy nie warto pisać pozdrawiam użytkownika Godzio
27 sty 21:59
Godzio:
Jeśli się nie rozumie rozwiązania to się pyta o wątpliwości, a nie stwierdza, że jest źle.
Pozdrawiam.
27 sty 22:01
natalia: To jest żle ma wyjść 8 i 20
4 lut 18:49
Przeeeemo: siema mam pytanie skad wiadomo ze przeciecie sie przekatnych daje kat prosty?
8 lut 14:41
Mila:
Ten czworokąt jest rombem.
8 lut 16:32
pigor: ..., hmmm, ...

jak może wyjść 8 i 20, kiedy ich stosunek ma się jak 2 : 5,
a w treści zadania dany stosunek to 3 : 4 ...
8 lut 16:50
Godzio:
Wszyscy chcą mnie dobić
8 lut 16:53
Metis:
8 lut 16:56
Krol: Dzięki.Mam podrecznik i jest tak samo jak w odpowiedziach.
8 mar 17:56
asssssa: Ej , to naprawdę jest źle nooooo....xd
Nie wiem jakim cudem z 3 i 4 zrobiło się nagle 6 i 8 ...
a kat prosty jest dlatego , ze 2alfa +2 beta jest 180 , wystarczy podzielić przez dwa no i
jeśli w trójkącie mamy alfa , beta i trzeci kąt to ten trzeci drogą dedukcji musi mieć 90
stopni
9 mar 16:44
asssssa: no i jeśli są kąty proste w przecięciu przekątnych , to to jest faktycznie romb xD
Ale samo rozwiązanie jest zle , choć odpowiedz dobra xD
9 mar 16:46
prosta: d
1=3x+3x
d
2=4x+4x
d
1
2=3:4
9 mar 16:55
asssssa: słuchajcie kochani , ja założyłam , ze wysokość , w naszym trójkącie rownoramiennym dzieli go
na dwa takież właśnie trójkąty xD stąd: 1,5 x ( polowa przekątnej ) jest równe 10 ( nasze a
które wyliczył Godzio

) czyli x to 4 , 3x =12 no a 4x =16 <3
9 mar 16:56
asssssa: No tak tylko , ze w zadaniu jest wyraźnie , ze stosunek przekątnych ( cały , całych przekątnych
) tyle wynosi xD
9 mar 16:58
9 mar 17:01
prosta: no i wynosi 3 do 4...w czym problem? ..można tak wprowadzić oznaczenia...
można też tak jak próbujesz sugerować, wtedy przy stosowaniu tw.Pitagorasa będą ułamki...
9 mar 17:01
asssssa: Ja nie sugerowalam żadnego twierdzenia Pitagorasa xD
9 mar 17:04
asssssa: To jakieś dziwne zadanie jest ...
Skoro możemy przyjąć obojętne liczby na przekątne ( przy x ) to czemu w takim razie jeśli
podstawimy 4 i 3 to zadanie nie wychodzi ? XD
9 mar 17:06
prosta: sugerowałaś przyjęcie długości przekątnych: 3x i 4x....
...o jakim trójkącie piszesz?
9 mar 17:07
asssssa: Tzn nie chodziło mi o dowolne..no wiecie ..te które spełniają zaleznosc
9 mar 17:08
asssssa: Wtedy a wynosiło by 5x czyli x byłby równy 2 , zatem 3x=6 , a 4x=8 no i nie wychodzi xd
mnie chodziło o trójkąt równoboczny
9 mar 17:10
Mila:
Jeżeli stosunek długości odcinków jest równy 3:4, to jest nieskończenie wiele takich par, masz
dodatkowy warunek, że przeciwprostokątna jest równa 10 i wtedy wprowadzając wspólna miarę
wyznaczysz dokładnie jeden, o który chodzi.
9 mar 17:12
prosta: ale przecież nie ma tutaj równobocznego
9 mar 17:12
asssssa: Założyliśmy przecież , ze to romb xd
masz racje Mila

tylko czy nie uważasz , ze skoro stosunek jest taki jaki jest to powinien
wyjść jeden konkretny wynik bez względu na te liczby ?
9 mar 17:15
asssssa: Przecież nie każdy od razu wpadnie na to żeby wstawić tam 6 i 8..
9 mar 17:16
asssssa: Tak , czy siak bardzo dziękuję Mila za wytłumaczenie
9 mar 17:18
Mila:
Jeśli całe przekątne: 3x,4x to połowy przekątnych:1,5x, 2x.
Też otrzymasz dobre rozwiązanie.
Wstawienie dwa razy wiekszych przekątnych jest wygodne, bo połowy przekątnych masz wyrażone bez
ułamków.
9 mar 19:02
Olgierd: Zadanie jest dobrze wykonane, wyniki są podane prawidłowo, 12cm i 16cm
26 mar 18:02
Nikola: Oj dzieciaki, macie rozwiązanie podane na tacy, zamiast czytać ze zrozumieniem i podziękować za
nie Godziowi czepiacie się, bo nie umiecie wydedukować że 6x:8x pozostają w stosunku 3:4.
Nauka piechotą nie chodzi, trzeba się nasiedzieć nad książkami, żeby ją zdobyć.
13 wrz 23:14
Jakub: Olgierd ma rację, sam rozwiązywałem i wyszło dokładnie 12cm i 16cm, więc x jest równy 4
14 gru 16:32
Matematyk: Kochany Panie Rafix... gdyby Pan uważał na lekcjach matematyki to wiedziałby Pan zapewne, że
romb jest równoległobokiem... Pozdrawiam
29 sty 23:43
MasłoNIEZBALANSOWANE: Nie rozumiem tego
23 lut 00:50
PanZiomekMATMA69/24h: To jest proste po co to wyjaśniać

? o.O
23 lut 00:51
5-latek: Czego dokladnie nie rozumiesz ?
23 lut 00:54
Mateusz: przekatne są dwusiecznymi kątow, a ich długości mają się do
siebie jak 3 do 4 .Oblicz dł. tych przekątnych.
Oto część zadanie wyżej, wynik jest zły ponieważ rysunek wprowadza w błąd, z zadania wiemy, że
przekątne mają 3 i 4(to są przekątne a nie połowy przekątnych, to wprowadza w błąd

!),
dlatego d1=3x, d2=4x, (nie tak jak w rozwiązaniu)
d1 = 3x = 6 cm
d2 = 4x = 8 cm
1 paź 18:38
Eta:

Nie ma żadnego błędu !
| f | | 4 | | 8 | |
| = |
| = |
| więc długości połówek to 3x i 4x |
| e | | 3 | | 6 | |
zaś f=8x i e=6x
4a=40 ⇒ a=10
16x
2+9x
2=100 ⇒ x
2=4 ⇒ x=2
więc f=16 i e=12
1 paź 21:15
dasdas: xd
21 lut 21:26