matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wypukłość i punkty przegięcia
Agnieszka:
lnx
Zbadaj wypukłość i zbadaj punkty przegięcia dla funkcji danej wzorem f(x) =
x
30 maj 23:36
Godzio:
D = (0,
∞
)
lnx
f(x) =
x
1 − lnx
f'(x) =
x
2
− x + 2x(lnx − 1)
2lnx − 3
f''(x) =
=
x
4
x
3
2lnx − 3
> 0
x
3
(2lnx − 3)x > 0 x = e
3/2
lub x = 0 − nie należy do D Funkcja wypukła: x ∊ (e
3/2
,
∞
) wklęsła: x ∊ (0,e
3/2
) Punkt przegięcia:
3
f(e
3/2
) =
2e
3/2
30 maj 23:56