granis
patrycja: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12 √3 i jest nachylona do
płaszczyzny
podstawy pod kątem 60°. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
31 maj 13:52
M4ciek:

V = Pp * H
x = 12
√3
2d = 12
√3 ⇒ d = 6
√3
| | 6√3 | |
d = a√2 ⇒ a = |
| = 3√6
|
| | √2 | |
2H = 36 ⇒ H = 18
V = Pp * H
V = a
2 * H
V = (3
√6)
2 * 18 = 972 [ j
3]
P
c = 2*Pp + Pb
P
c = 2a
2 + 4*a*H
P
c = 108 + 216
√6
P
c = 108(1 + 2
√6)
31 maj 14:07
patrycja: wow
31 maj 14:10
M4ciek: Wolałbym : "dzięki"
31 maj 14:17
31 maj 14:21