Własności funkcji liniowek
Krzysztof. : Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!
Funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x)=−2x+3
√3.
a) Wyznacz te argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości należące do zbiory A=
<−3
√3,2
√3>
| | 3√3 − 4 | |
b) Sprawdź, czy liczba f |
| jest wymierna. |
| | 2 | |
31 maj 18:36
Bogdan:
a) rozwiąż nierówność: −3
√3 ≤ −2x + 3
√3 ≤ 2
√3
| | 3√3 − 4 | |
b) podstaw liczbę |
| do wzoru funkcji w miejsce x |
| | 2 | |
31 maj 18:42
Krzysztof. : dlaczego właśnie taka nierówność ?
31 maj 19:35
Bogdan:
Zgodnie z treścią zadania: funkcja f(x) przyjmuje wartości należące do zbiory A=<−3√3,2√3>
co oznacza: −3√3 ≤ f(x) ≤ 2√3
31 maj 19:42
Krzysztof. : nie mogę za bardzo ogarnąć, jak mam to rozwiązać.
jak przerzucę wyrazy podobne na jedną stronę, to zostaje mi 0 najbardziej po prawej str. to
piszę to 0, czy to po prostu znika ?
31 maj 19:55
Bogdan:
−3
√3 ≤ −2x + 3
√3 ≤ 2
√3 ⇒ −6
√3 ≤ −2x ≤ −
√3 / : (−2)
| | √3 | | √3 | |
3√3 ≥ x ≥ |
| ⇒ x∊< |
| , 3√3> |
| | 2 | | 2 | |
31 maj 20:00