30 maj 19:33
Godzio:
Zaraz narysuję
30 maj 19:38
Stworzenie wykresu: Godziu mam ten wykres
oto on:
http://iv.pl/images/21696141610798666330.jpg
problem polega na tym że muszę zrobić do niego te podpunkty:
1) dziedzina funkcji
2) zbiór wartosci funkcji
3) miejsca zerowe funkcji
4) zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartosci dodatnie (wartosci ujemne)
5) przedziały monotonicznosci funkcji
6) różnowartościowosć funkcji
7) najmniejsza oraz najwieksza wartość funkcji
30 maj 19:43
Godzio:
| | ⎧ | −12x gdy x ∊ (−∞,0) | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | √x gdy x ∊ <0,∞) | |
30 maj 19:44
Stworzenie wykresu: trzeba mi pomóc je zrobić
D= (−∞,+∞) <−−−−− dobre nawiasy?
30 maj 19:45
Godzio:
1. D = R
2. ZW = <0,∞)
3. x = 0
4. f(x) > 0 ⇔ x ∊ R − {0} f(x) < 0 ⇔ x ∊ ∅
5. f ↘ ⇔ x ∊ (−∞,0) f↗ ⇔ x ∊ (0,∞)
6. Funkcja nie jest różnowartościowa
7. Najmniejsza wartość: 0, największa nie istnieje
30 maj 19:46
30 maj 19:51
Stworzenie wykresu: bo tu jest parę
30 maj 19:57
Stworzenie wykresu: dobrze mam tą dziedzinę?
myślę, że
ZW= nie wiem jaki tu ma być nawias bo są 2 kropki otwarta im zamknięta−−−−>(−3,4>
30 maj 20:10
Stworzenie wykresu: ?
30 maj 20:17
Stworzenie wykresu: hej godziu wiesz jak to zrobić to był ostatni przykład w książce
30 maj 20:23
Godzio:
Zbiór wartości to igreki na jakich mieści się wykres:
ZW = <−3,−2> ∪ <2,4>
30 maj 20:26
Stworzenie wykresu: wiem że ZW to os Y czy Dziedzina jest ok i jak zrobić te pozostałe punkty?
30 maj 20:29
Stworzenie wykresu: ...
30 maj 20:38
Stworzenie wykresu:
30 maj 20:46
Godzio:
D = <−3,2> U (3,4>
brak miejsc zerowych
Odczytaj x gdzie wykres jest ponad osią (wartości dodatnie) lub pod osią OX (wartości ujemne)
Podobnie monotoniczność, gdzie wykres idzie "w dół", a gdzie "do góry" patrząc od lewej do
prawej
30 maj 20:48
Stworzenie wykresu: 4 −−−−− ponad i −3?
30 maj 21:08
Godzio:
Wartości dodatnie: <−3,−2>U(3,4>
Wartości ujemne: (−2,2>
f↗ (−2,0) , f ↘ (−3,−2) , (0,2)
f nie jest różnowartościowa
max 4 min − 3
30 maj 21:22