Naszkicuj wykres danej funkcji i omów jej własności.
Ghost: Mam pewien problem z zadaniem rozwiązanym na lekcji. Mamy wzór funkcji, mamy narysować jej
wykres i omówić własności.
f(x)=√(x2+6x+9)/(2x−6)
f(x)=√(x2+6x+9)/(2x−6)=√(x−3)2/2(x−3)=moduł x−3/2(x−3)
x−3/2(x−3) dla x−3>0 1/2 dla x>3
fx(x)=
−(x−3)/2(x−3) dla x−3<0 −1/2 dla x<3
Nie rozumiem dlaczego powyżej jest −(x−3)/2(x−3). Po co ten minus przed (x−3)? Chodzi o to, że
jest moduł? I jak najprościej dojść, że x−3>0 gdy f(x)=x−3/2(x−3) oraz, że x−3<0, gdy
f(x)=−(x−3)/2(x−3)?
31 maj 15:18