trygonometria równanie
Nicol: Rozwiąż równanie (trygonometria)
sin2x − cosx + 2sinx − 1 = 0 x∊<0,2π>
30 maj 17:51
Bogdan:
Wskazówka:
2sinx cosx − cosx + 2sinx − 1 = 0 ⇒ cosx(2sinx − 1) + (2sinx − 1) = 0
30 maj 17:59
Nicol: | | 1 | |
czyli sinx= |
| v cosx= 0 tak ? |
| | 2 | |
no i co potem

nie wiem jak to zapisac w tym przedziale..
30 maj 18:02
Nicol: yy chyba jednak cosx= −1 ?
30 maj 18:03
Godzio:
Wyłącz wspólny czynnik przed nawias i wtedy licz
30 maj 18:03
30 maj 18:04
Bogdan:
Tak.
k∊C.
| | 1 | | π | | π | | π | |
sinx = |
| ⇒ sinx = sin |
| ⇒ x = |
| + k*2π lub x = π − |
| + k*2π |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
lub
Dobierz takie liczby całkowite k. aby rozwiązania należały do podanego przedziału <0,2π>.
Można również naszkicować wykresy y = sinx oraz y = cosx i odczytać z rysunku
rozwiązania.
30 maj 18:07