wadwdawd
karolajn: Trygonometria
Wiedząć,że
sinαcosα=12
Oblicz
(sinα−cosα)2= ?
30 maj 16:25
karolajn: Nie mam pojęcia jak to zrobić, dlatego prosiłbym o pełne rozwiązanie przykładu, które posłuży
mi do rozwalenia następnych.
30 maj 16:26
Nie jestem mądry: sin2α− 2sinαcosα+cos2α= 1− 2sinαcosα=1−2=−1
2sinαcosα= 2
30 maj 16:30
Nie jestem mądry: Zle :0
1 bo sin2α+cos2α= 1
2 bo sinαcosα= 12 / *2 ⇒ 2sinαcosα= 1
(sinα−cosα)2= 1−1=0
30 maj 16:33
karolajn: Mógłbyś jaśniej ?
30 maj 17:40
Nie jestem mądry: Wykorzystujesz wzór skróconego mnożenia :
(a−b)2= a2−2ab+b2
(sinα−cosα)2= sin2α−2sinαcosα+ cos2α = 1 − 2sinαcosα ( bo sin2α+cos2α=1)
Nie wiesz ile jest 2sinαcosα ale masz podane że:
sinαcosα= 12 więc mnożymy obustronnie razy 2 i otrzymujemy
2sinαcosα= 12*2 = 1
Podstawiamy do wyrażenia
1−2sinαcosα= 1 − (1)= 0
30 maj 17:46
karolajn: ale czy sin
2α+cos
2α to to samo, co (sinα−cosα)
2 
Ponadto, jeżeli w 2 linijcie (=u ciebie)
przerzucamy "2sinαcosα, to nie trzeba zmienić znaku ?
30 maj 18:09
karolajn:
30 maj 18:21
30 maj 18:24
Nie jestem mądry: Zobacz uważnie co napisałem .
(sinα−cosα)2= sin2α−2sinαcosα+cos2α
30 maj 18:25
Nie jestem mądry: Spróbuję inaczej zapisać może lepiej będzie Ci widać:
(sinα−cosα)2= sin2α−2sinαcosα+cos2α= (sin2α+cos2α)−2sinαcosα= 1(bo
sin2α+cos2α=1)−2sinαcosα( to z kolei obliczyłem i = 1) = 1−1=0
30 maj 18:29
Nie jestem mądry: Rozwiązanie jest dobre . Jeśli nadal nie rozumiesz o co tu chodzi po prostu przepisz do zeszytu
pokażesz nauczycielce i będzie 5
30 maj 18:34
Bogdan:
Krótko i bez zbędnego komentarza:
| | 1 | |
jeśli sinα cosα = |
| , to |
| | 2 | |
| | 1 | |
(sinα − cosα)2 = sin2α − 2sinα cosα + cos2α = 1 − 2* |
| = 1 − 1 = 0 |
| | 2 | |
Pamiętamy o zależności: sin
2α + cos
2α = 1
30 maj 19:07