Funkcja
Elendil : Czesc, mam problem z tym zadaniem:
Narysuj wykres funkcji h(x) = −3|x−5|+3 a nastepnie przeksztalc do otrzymania wykresu funkcji
y= 4(−x)
bardzo proszę o pomoc.
29 maj 15:08
Anna: Robię Ci wykres, a Ty tymczasem popraw ostatni wzór funkcji.
29 maj 15:34
Elendil : y=h(−x) aj
29 maj 15:36
Anna:

Rozpatrujemy 2 przypadki:
1
0 x−5≥0, czyli x≥ 5. Wtedy : h(x)= −3(x−5)+3 = −3x−15+3 =
−3x−12
2
0 x−5<0, czyli x <5. Wtedy: h(x) = −3(−x+5)+3 = 3x−15+3 =
3x−12
Ojej, wykres trudno będzie mi zmieścić, więc podaję Ci punkty, a wykres tylko w dużym
zarysie.
1
0 x −2 −3 −4 5
y −6 −3 0 −27
2
0 x 2 3 4 5
y −6 −3 0 3
29 maj 15:49
Anna: Wykres funkcji y= h(−x) powstaje przez odbicie symetryczne czerwonego wykresu względem osi
Y.
Potrafisz zrobić? Spróbuj!
29 maj 15:52
Święty: Anna, w pierwszym przypadku wkradł Ci się błąd.
Powinno być:
h(x)= −3(x−5)+3=−3x+15+3=−3x+18
29 maj 17:24
Anna: Dzięki,
Święty, oczywiście masz rację.
29 maj 20:51
Narsil: dziękuje za pomoc
30 maj 07:27