równanie stycznej
anime: W którym punkcie styczna do wykresu funkacji y=√x jest równoległa do stycznej y=3x+5. Napisz
równanie tej stycznej.
30 maj 20:47
Godzio:
x ≥ 0
y = 3x + 5
Współczynnik kierunkowy stycznej: a = 3
1
1
1
f'(x) = 3 ⇒
= 3 ⇒ 6√x = 1 ⇒ x =
, f(x) =
2√x
36
6
1
1
W punkcie (
,
)
36
6
30 maj 20:50
Bogdan:
Styczna y = 3x + b, krzywa y = √x i x ≥ 0.
Prosta y = 3x + b i krzywa y = √x mają jeden punkt wspólny wtedy, gdy Δ = 0 dla
równania: 3x + b = √x ⇒ 9x2 + 6bx + b2 − x = 0 ⇒ 9x2 + (6b − 1)x + b2 = 0