??
simon: oblicz wysokosc i przekątną trapezu rownoramiennego o podstawach 21cm i 11cm oraz ramieniu 13
29 maj 19:41
oaxoaxoax:

5
2 + h
2 = 13
2
h
2=144
h=12
(21+5)
2 + 12
2 = d
2
400=d
2
20=d
29 maj 19:51
oaxoaxoax: Zapomniałem oznaczyć h, ale to łatwo się domyślić

.
29 maj 19:51
29 maj 19:54
tn:

5
2 + h
2 = 13
2
h=12
d
2 = 26
2 + 12
2
d =
√820 = 2
√205
29 maj 19:55
tn: aj, pomyliłem sie przy przekątnej
29 maj 19:56
tn: ale przecież 262 + 122 = 820 a nie 400
29 maj 19:57
simon: yyyyhhh to ktorej jest dobre wkoncu


?
29 maj 20:09
oaxoaxoax: tn, a moze zauwazysz, ze to cala podstawa ma 21, wiec 21−5=16 bo odjelismy x ( patrz moj
rysunek)
29 maj 21:23
oaxoaxoax: tn, a moze zauwazysz, ze to cala podstawa ma 21, wiec 21−5=16 bo odjelismy x ( patrz moj
rysunek)
29 maj 21:23
simon: no widze ale tu sa dwa rozwiazania ktore dobre?
29 maj 21:26
oaxoaxoax: Moje jest prawidlowe. Kolega sie machnal

.
29 maj 21:29
oaxoaxoax: Tez sie machnalem, przepraszam. Powinien byc zapis 21−6 i potem jest ok
29 maj 21:31
oaxoaxoax: 21−5* pomylka bo pisze z telefonu :x
29 maj 21:32
Bogdan:

Znany jest trójkąt egipski o bokach długości:
3, 4, 5 (3
2 + 4
2 = 5
2)
29 maj 21:44
simon: no dobra spoko dzieki za wszystko
29 maj 21:50
Bogdan:
W zadaniach maturalnych z poziomu podstawowego, a także w zbiorach zadań z tego
poziomu występują w zadaniach z trójkątami prostokątnymi najczęściej trójkąty o bokach
długości 3, 4 i 5 (względnie wielokrotności tych liczb: 6, 8, 10 lub 9, 12, 15 lub
12, 16, 25 itd) oraz trójkąty o bokach długości 5, 12 i 13 (względnie wielokrotności
tych liczb: 10, 24, 26 lub 15, 36, 39 itd.).
29 maj 22:03
simon:
29 maj 22:06