Proszę o pomoc! Nie wiem jak się za to zabrać
kinga: W trójkącie ABC przeprowadzono dwusieczną kąta C a następnie narysowano prostą m prostopadłą do
tej dwusiecznej, która przecięła boki AC i BC trójkąta odpowiednio w punktach Ei F. wykaż że
trójkąt EFC jest równoramienny. Tu jest też rysunek zadanie 24.
http://www.speedyshare.com/files/28669991/matma.jpg
29 maj 20:26
tn:

dwusieczna dzieli kąt na dwa równe −> połowy zatem kąty OCE i FOC są równe powiedzmy α
również kąty FCO oraz ECO są równe bo są proste i mają po 90 stopnie zatem katy CFO oraz CEO są
równe. Są to kąty przy podstawie, jeśli są równe to trójkąt jest równoramienny, myślę że takie
cos wystarczy
29 maj 23:51
tn:

kąty a są równe, są równymi połowami na które podzieliła je dwusieczna
q+90+a=180
q+a=90
q=90−a
zaś r
r+90+a=180
r+a=90
r=90−a ⇒ r=q ⇒kąty przy podstawie mają równą miarę ⇔ trójkąt jest równoramienny c.k.d
30 maj 09:23