zadanie z f. kwadratowa y=(x-4) do kwadratu +7
gosiula: dana jest funkcja y=(x−4)do kwadratu +7
a) sporządź wykresy funkcji
b)podaj zbiór wartości
c)podaj równanie osi symetri parabol
d)przekształć je do postaci ogólnej
30 maj 10:07
Nie jestem mądry: 1) Narysuj wykres y=x2 następnie przesuń go o 4 jednostki w prawo i 7 w górę
b) Zw = <7 , +∞)
c) x= 4
d)f(x)= x2−8x+16+7= x2−8x+23
30 maj 10:23
gosiula: miejsca zerwowe tej funkcji to 0 i 8?
30 maj 10:29
Nie jestem mądry: Nie ma miejsc zerowych. Wierzchołek funkcji znajduje się w punkcie (4,7) ramiona skierowane w
górę .
x2−8x+23=0
Δ = 64 − 92
Δ<0 ⇒ brak miejsc zerowych
30 maj 10:33
gosiula: dzięki wielkie
30 maj 10:35
gosiula: y=−(x+2)do kwadratu − 4
a jaki będzie tego wzór ogólny, bo za każdym razem wychodzi mi całkiem co innego.
30 maj 10:36
Nie jestem mądry: −(x2+4x+4) − 4= −x2−4x+4−4= −x2−4x
30 maj 10:38
Nie jestem mądry: Zle . −x
2−4x−8
30 maj 10:39
gosiula: i teraz chce obliczyć deltę tego wzoru i nie wiemjak... skoro C nie jest podane. Chyba że C
wynosi 0
30 maj 10:40
Nie jestem mądry: −(x
2+4x+4) − 4 = −x
2−4x
−4= −x
2−4x−8 zapomniałem zmienić znak

a= −1
b= −4
c= −8
30 maj 10:42
Nie jestem mądry: No wiesz o co chodzi ?
30 maj 10:42
Nie jestem mądry: A jakby w miejscu gdzie ma być C nic nie było to znaczy że C wynosi 0
30 maj 10:44
gosiula: teraz już wiem. Dzięki bardzo.
30 maj 10:44