funkcja
blupop: Narysuj wykres funkcji f(x)=2x x∊ (0,∞) a nastepnie wykonujac odpowiednie przesuniecie
wykres g(x)= 2x−2
30 maj 09:03
tn: rysujesz hiperbole w I ćwiartce, potem przesuwasz o wektor 2 pkty w lewo
30 maj 09:16
blupop: nie wiem jak
30 maj 09:31
Bogdan:
| | 2 | | 2 | |
g(x) = |
| , przesuwamy wykres y = |
| o dwie jednostki w prawo, a nie w lewo, |
| | x − 2 | | x | |
bo wektor przesunięcia ma współrzędne [2, 0], dziedziną funkcji g(x) jest zbiór D
g = R\{2},
asymptota pionowa x = 2, pozioma y = 0.
30 maj 09:33
blupop:

cos takiego?
30 maj 09:33
blupop:
30 maj 09:42
tn: tak, to coś takiego jest zaznacz jeszcze charakterystyczne punkty przechodzi przez 2;1 oraz 1;2
tylko ma być jedna hiperbola spójrz na dziedzinę, jeśli chodzi o przekształcenie przesuń wykres
o dwa punkty
30 maj 09:42