matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź liczby calkowite
Somebody:
x
4
−4x
2
+x+6
Wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla których wartość wyrażenia
jest
x+2
liczbą całkowitą
5 lut 16:43
Vax:
x
4
−4x
2
+x+6
x
3
(x+2)−2x
3
−4x
2
+x+6
Zauważ, że
=
=
x+2
x+2
x
3
(x+2)−2x
2
(x+2)+x+6
x
3
(x+2)−2x
2
(x+2)+(x+2)+4
4
=
= x
3
−2x
2
+1+
x+2
x+2
x+2
Aby dane wyrażenie było całkowite x+2 musi być dzielnikiem 4, stąd już łatwo. Pozdrawiam.
31 maj 14:39