matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag
Juan:
Ktory wyraz ciagu an=n
2
−4n−12 jest rowny 0 ?
30 maj 00:25
Godzio:
n
2
− 4n − 12 = 0 n ∊ N
+
Δ = 16 + 48 = 64
√
Δ
= 8
4 + 8
n
1
=
= 6
2
4 − 8
n
2
=
= − 2 ∉ N
+
2
Odp: Szósty wyraz jest równy 0
30 maj 00:43
Juan:
Dzieki Godzio!
30 maj 00:45