graniastoslupy
patrycja: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy długości 6 cm, pole powierzchni
bocznej jest równe sumie pól obu podstaw. Oblicz objętość graniastosłupa.
31 maj 13:54
dooominisia:

Więc graniastosłup prawidłowy to graniastosłup który ma w podstawie wielokąt foremny, w tym
przypadku akurat trójkąt równoboczny.
Mamy obliczyć:
V=?
Wiemy że:
iABI=IBCI=IACI=IDFI=IDEI=IEFI=6
Pb=Pp
gdzie Pb−pole poczne
Pp−pole podstaw
Pp=2*
a2√34
Podstawiam za a=6 i otrzymuję że Pp=18
√3
Polę Pb mogę zapisać za pomocą:
Pb=3(6h)=18h
Jako że Pp=Pb, więc 18h=18
√3 więc h=
√3 i podstawiam do wzoru
V=Pp*h (tylko że wcześniej Pp−TO suma obu podstaw A DO WZORU PODSTAWIAMY POLE TYLKO JEDNEJ
PODSTAWY



więc w tym wzorze za Pp podstawiamy 9
√3)
31 maj 14:13
patrycja: a mogłabyś mi to obliczyć tak po kolei żebym zobaczyła jak to ma wyglądać i wtedy bd mogła
działać już z innymi zad teog typu
31 maj 14:16
dooominisia: podstawa−trójkąt równoboczny
Pp=pole podstawy
Pb−pole poczne
iABI=IBCI=IACI=IDFI=IDEI=IEFI=a=6 więc mogę obliczyć pole podstaw:
2Pp=2* a2√34, podstawiam za a 6 i otrzymuję:
2Pp=2*36√34 skracam i otrzymuję:
2Pp=18√3
Z treści zadania wiem że:
(*)2Pp=Pb
2Pp=3*a*h(pole boczne składa się z trzech prostokątów, w których:
iABI=IBCI=IACI=IDFI=IDEI=IEFI=6
IADI=IBEI=ICFI=h=?
h jest nam potrzebne do wzoru na V:
V=Pp*h
Więc podstawiam do (*):
18√3=3*6*h
więc 18√3=18h dzielę obustronnie przez 18 i otrzymuję że:
h=√3
Do wzoru jest mi jeszcze potrzebne Pp a mam obliczone 2Pp
więc 2Pp=18√3 dzielę obustronnie przez dwa i otrzymuje, że:
Pp=9√3
Podstawiam do wzoru :
V=9√3*p{3)=9*3=27
Odp:V=27
31 maj 14:31
patrycja: dziękuję
31 maj 14:42