matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
yaha:
Sprawdź toższamość trygonometryczna
1 − sin2x
2cosx
+ 1 =
cos2x
cosx+sinx
30 maj 11:12
ICSP:
1 − sin2x = (cosx−sinx)
2
cosx−sinx)
2
cosx−sinx)
2
+ 1 =
+ 1 =
cos
2
x − sin
2
x
(cosx−sinx)(cosx+sinx)
(cosx−sinx)
cosx − sinx + cosx + sinx
+ 1 =
=
cosx+sinx
cosx + sinx
2cosx
= P
cosx + sinx
30 maj 14:31
yaha:
skąd wzięło się to pierwsze " cosx−sinx)
2
" ?
30 maj 17:49