Wysokosc i pole trapezu
ziro: Dlugosci podstaw trapezu sa rowne 6cm i 4cm, ramie ma 8cm, a kat ostry 60stopni. Oblicz
wysokosc i pole trapezu.
Jakby ktos mogl mi to przedstawic za pomoca rysunku byloby bardzo milo
30 maj 08:59
blupop:

α=60
sinα60=
√32
√32=
x8
2x=8
√3
x=
8√32
x=4
√3
30 maj 09:12
tn:

h = 4
√3
podstaw d wzoru i wyjdzie
30 maj 09:14
ziro: dziękuję
30 maj 09:16
Bogdan:

Można skorzystać z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o.
| | 1 | |
Od razu otrzymujemy |AE| = |
| *8 = 4, h = 4√3 |
| | 2 | |
30 maj 09:47