| sin2x | cos2x | sin2x − sin2xcos2x | ||||
L = ( | − sin2x) * | = ( | ) | |||
| cos2x | sin2x | cos2x |
| cos2x | sin2x(1 − cos2x) | cos2x | ||||
* | = ( | ) * | = | |||
| sin2x | cos2x | sin2x |
| sin2x * sin2x | cos2x | sin4x | cos2x | |||||
= | * | = | * | = | ||||
| cos2x | sin2x | cos2x | sin2x |
| 1 | ||
d) | − cosx = sinx * tgx | |
| cosx |
| 1 | cos2x | 1 − cos2x | sin2x | |||||
L = | − | = | = | |||||
| cosx | cosx | cosx | cosx |
| sinx | sin2x | |||
P = sinx * tgx = sinx * | = | |||
| cosx | cosx |
| sinx | cosx | sinx | cosx | |||||
P = ( | − 1)( | + 1) = ( | − | ) * | ||||
| cosx | sinx | cosx | cosx |
| cosx | sinx | sinx − cosx | cosx + sinx | |||||
( | + | ) = ( | ) * ( | ) = | ||||
| sinx | sinx | cosx | sinx |
| (sinx − cosx)(cosx + sinx) | sinxcosx − cos2x + sin2x − sinxcosx | |||
= | = | |||
| sinxcosx | sinxcosx |
| sin2x − cos2x | |
| sinxcosx |
| sinx | cosx | sinx2 | cos2x | |||||
L = | − | = | − | = | ||||
| cosx | sinx | sinxcosx | sinxcosx |
| sin2x − cos2x | ||
= | ||
| sinxcosx |
| 1 | ||
f) (1 + sinx)( | − tgx) = cosx | |
| cosx |
| 1 | sinx | 1 − sinx | ||||
L = (1 + sinx)( | − | ) = (1 + sinx)( | ) = | |||
| cosx | cosx | cosx |
| 1 − sin2x | cos2x | |||
= = | = cosx = P | |||
| cosx | cosx |
| 1 | ||
g)(tgx + ctgx)2 = | ||
| sin2xcos2x |
| sinx | cosx | sin2x | cos2x | |||||
L = ( | + | )2 = ( | + | )2 = | ||||
| cosx | sinx | sinxcosx | sinxcosx |
| sin2x + cos2x | 1 | 1 | ||||
= ( | )2 = ( | )2 = | = P | |||
| sinxcosx | sinxcosx | sin2xcos2x |
a nie na ostatnią chwilę
jeszcze raz dzieki wielkie i powodzenia na sprawdzianie