graniastosłupy
Tomek: na pomoc
Podstawa graniastosłupa prostego jest trójkąt ,przekątne ścian bocznych graniastosłupa mają
długość 4 cm, 5cm 6 cm.Oblicz objętość graniastosłupa
31 maj 19:28
Tomek: Podstawa graniastosłupa prostego jest trójkąt ''prostokątny'' ,przekątne ścian bocznych
graniastosłupa mają długość 4 cm, 5cm 6 cm.Oblicz objętość graniastosłupa
31 maj 19:45
Bogdan:
Określenie "graniastosłup prosty" oznacza, że graniastosłup nie jest pochyły i że jego ścianami
bocznymi są prostokąty, ale nie oznacza Tomku, że podstawą jest trójkąt prostokątny.
Graniastosłup prosty może czworokątny, pięciokątny itd.
31 maj 19:56
Tomek: ''Podstawa graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny ,przekątne ścian bocznych
graniastosłupa mają długość 4 cm, 5cm 6 cm.Oblicz objętość graniastosłupa.'' Tak jest
sformułowane zdanie w zbiorze. Proszę o pomoc nie wiem jak to ugryźć.
31 maj 20:01
Bogdan:

Podawaj od razu pełna treść zadania.
c
2 = a
2 + b
2
H
2 + a
2 = 16
H
2 + b
2 = 25
+ −−−−−−−−−−−
2H
2 + a
2 + b
2 = 41
2H
2 + a
2 + b
2 = 41 ⇒ 2H
2 + c
2 = 41
H
2 + c
2 = 36
− −−−−−−−−−−−
H
2 = 5
Spróbuj dokończyć
31 maj 20:27