helpppp!!
mati: Podstawy trapezu mają długości 8cm i 4cm. Oblicz długość odcinka równoległego do nich i
dzielącego trapez na dwie figury o równych polach.
30 maj 22:17
think: poszukaj sobie informacji o średnich w trapezie a w szczególności średniej kwadratowej
30 maj 22:36
Szymon:

Korzystamy z własności odcinka łączącego środki ramion trapezu:
| | a+b | |
x= |
| oraz a || x || b.
|
| | 2 | |
| | 4+8 | |
Z tego wynika, że x= |
| =6 |
| | 2 | |
31 maj 11:58
ICSP: Na pewno nie 6.
31 maj 12:56
ICSP: mi powychodziło 4√2 ale jak dla mnie to jest nie możliwe więc wole się nie wypowiadać już
więcej.
31 maj 13:08
31 maj 13:24
ICSP: czyli 5√2?
31 maj 13:34
Bogdan:
x = √(a2 + b2) / 2 = √ (64 + 16) / 2 = √40 = 2√10
31 maj 14:06
ICSP: haha. Ja ciągle myślałem że tam jest 6
31 maj 14:07